Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Nooit meer last van tandenknarsen

Overactieve kauwspieren door bruxisme

Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening die grote schade kan veroorzaken aan je gebit. Wat is tandenknarsen precies, wat zijn de oorzaken en vooral: wat kun je er tegen doen?

Tandenknarsen is, na cariës en tandvleesziekten, de derde aandoening in Nederland die een grote bedreiging vormt voor het gebit. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn leven last van knarsen. Maar voor ruim een half miljoen mensen houdt het knarsen zo lang aan dat ze ernstige gebitsproblemen krijgen.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen (bruxisme) doet zich voor als je tijdens de slaap de tanden en kiezen met kracht over elkaar schuift of regelmatig flink op elkaar klemt. Je kunt er ook overdag last van hebben. Deze vorm wordt waakbruxisme genoemd. Iedereen heeft er weleens last van. Het wordt pas echt een probleem als het niet meer ophoudt en er klachten ontstaan.

De aandoening, waarbij de kauwspieren overactief zijn, valt onder parasomnia. Dat is een verzamelnaam voor slaapstoornissen, waarbij je ongewenste dingen doet tijdens de slaap. Slaapwandelen, praten in je slaap en eetbuien tijdens de nachtelijke uren behoren ook tot deze categorie.

Hoe kom je er achter?

Er zijn verschillende manieren waarop je er achter kunt komen of je last hebt van tandenknarsen:

 • Je wordt ’s ochtends wakker met pijnlijke kauwspieren en kiezen en/of hoofdpijn.
 • Je partner merkt dat je knarsende geluiden maakt in je slaap.
 • De tandarts ontdekt een abnormale slijtage aan jouw gebit.

Veel wetenschappers zijn van mening dat tandenknarsen pas echt kan worden vastgesteld door middel van een speciaal slaaponderzoek. Zo’n onderzoek wordt bijvoorbeeld gehouden in de Slaapkliniek van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Oorzaken

Er bestaat geen directe oorzaak voor tandenknarsen. Uit onderzoeken blijkt dat er meerdere factoren een rol spelen, zoals:

 • Slaapstoornissen
 • Erfelijke factoren (40 tot 60 procent van de gevallen is erfelijk bepaald)
 • Psychische stoornissen
 • Bepaalde ziektes in het centrale zenuwstelsel
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Cafeïne
 • Stress
 • Angst
 • Medicijngebruik (antidepressiva, zoals Prozac)
 • Drugsgebruik (XTC-pillen en Cocaïne)

Gevolgen

De gevolgen van tandenknarsen zijn niet bepaald prettig:

 • Je tanden en kiezen kunnen ernstig slijten.
 • Je kunt spierpijn krijgen in de kauwspieren.
 • De kauwspieren kunnen dikker worden, waardoor de vorm van het gezicht verandert.
 • Stukken tandglazuur en/of vullingen kunnen afbreken.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen tegen tandenknarsen. Fysiotherapie is daar een van. Je krijgt dan oefeningen en massages om de kauwspieren te ontspannen. Psychotherapie, met onder andere ontspanningsoefeningen, leert je omgaan met stress. Dit kan het tandenknarsen verminderen. Tot slot is er een plastic bitje. Dit bitje moet tijdens het slapen gedragen worden en beschermt zo de tanden.

Reactie toevoegen

14 Comments

Door Thalia (niet gecontroleerd) op zo, 05/14/2017 - 16:26

Beste Willem, ik knars al lang met als gevolg dat ik mijn kiezen meerdere malen heb stukgeknarst. Daar komt nog de hevige pijn bij. Ik heb nu eindelijk een simpele doch doeltreffende oplossing gevonden. Overdag heb ik altijd een cocktailprikkertje in mijn mond, omdat je overdag ook knarst. 's Nachts doe ik dat ook, ik knip de scherpe puntjes van de prikker, steek hem in mijn mond aan de kant waar ik niet knars en zet het vast met leukoplast aan boven en onderkant. Zo kan het prikkertje geen kant op en kun je goed slapen zonder te knarsen. Simpel, goedkoop en zeer doeltreffend. Succes! Thalia

Door gwen winkel (niet gecontroleerd) op wo, 01/18/2017 - 11:26

Oorsuizingen ook weg? Ik heb hele hoge electriciteitspiep...

Door christine (niet gecontroleerd) op zo, 10/16/2016 - 14:49

hoi heb een vraag hoe lang heeft u nodig gehad om
tewennen het bitje en hoe lang heeft geduurd dat het werkte

Door Johannes (niet gecontroleerd) op za, 09/24/2016 - 14:41

hockey bitje goeie tip. Heb er net 1 besteld. 7euro met verzendkosten.

Door Ixchelle (niet gecontroleerd) op wo, 07/13/2016 - 00:29

Ik heb een knarsplaatje laten aanmeten bij mijn tandarts, 1 x gipshappen, foto maken en 2 weken later heb je hem. Werkt perfect

Door Sara (niet gecontroleerd) op di, 06/28/2016 - 16:18

Hoi Liza, ik heb deze behandeling gehad bij Dokter Frodo in Amsterdam en het heeft tot nu toe goed geholpen. In mijn geval kwamen het tandenknarsen vooral van stress. Dit heb ik dan ook met een psycholoog moeten aanpakken. De botox behandeling hielp ter ondersteuning. Nu ben ik al bijna een half jaar van mijn klachten af. Misschien een idee om wat informatie op te vragen? Ik kan het in ieder geval aanraden.

Door Marinka (niet gecontroleerd) op vr, 01/22/2016 - 13:54

Ik heb dit gekregen tijdens stressvolle maanden. Bijten in de slaap. Hoofdpijn en kaakpijn en ook oorsuizingen waren het gevolg. De helft van 1 kant, tandglazuur kwijt ( gevoel van zand in mijn mond ). De beetplaat is geplaatst en de klachten zijn veel verminderd. Nu af en toe nog bijten tot op het tandvlees, maar kaakgewrichten zijn minder belast en voor mij werkt dit heel goed. Zeker het proberen waard.

Door Liza (niet gecontroleerd) op vr, 01/22/2016 - 13:30

Mij is geadviseerd botox in mn kaakspieren te laten spuiten zodat de spieren verslappen (ik klem mn kaken op elkaar in mn slaap) Iemand hier ervaring mee? Ik had er nooit van gehoord maar het wordt toch wel aangeboden in veel klinieken...

Door Sandra (niet gecontroleerd) op wo, 01/13/2016 - 15:53

Hallo Willem,
Psychotherapie/behandeling bij een psycholoog zit in de basisverzekering en wordt dus voor iedereen (die een basisverzekering heeft) vergoed. Een psycholoog kan zeker iets voor je betekenen bij knarsen!
Succes!

Door Willem de Jong (niet gecontroleerd) op za, 01/09/2016 - 06:50

Ik heb sinds 1,5 jaar een Mra beugel en help dat ik nu gemiddeld 4 uur slaap, daarnaast gaat het knarsen gewoon door, phychotherapy zit niet in m'n zorg en kan het niet betalen, ben ten einde raad, mijn tandarts probeerd vanalles en ieder jaar moet een tand of kies verwijderd worden , en m'n 3e kroon gaat eraan, iemand nog voor mij een oplozsing?