Wat te doen bij parodontitis?

Behandeling van een tandvleesontsteking

Getty Images

Bij een tandvleesontsteking, parodontitis, is het van groot belang om de ontsteking aan te pakken. Als je dat niet doet kun je tanden verliezen en het kan zelfs hartproblemen veroorzaken. Maar hoe doe je dat?

Zelf kan je moeilijk vaststellen of je parodontitis hebt, maar een tandarts kan dat wel. In 1998 hebben tandartsen afgesproken dat ze het tandvlees van hun patiënten jaarlijks nauwgezet onderzoeken. Ze geven de toestand van het tandvlees dan een cijfer tussen de 0 en de 4, een zogenaamde DPSI-score (DPSI staat voor Dutch Periodontal Screening Index).

Afhankelijk van de uitkomst besluit de tandarts of behandeling nodig is, en zo ja, in welke vorm. In de praktijk blijkt echter dat slechts 15 procent van de tandartsen altijd een DPSI-meting bij zijn patiënten uitvoert. 30 procent doet dat meestal, 30 procent soms en 25 procent nooit. Vraag er dus vooral naar!

Behandeling

De behandeling van parodontitis gebeurt meestal in teamverband. Met speciale instrumenten verwijdert de mondhygiëniste of tandarts de plaque en het tandsteen in de pockets (professionele gebitsreiniging). Daarvoor zijn gemiddeld drie of vier afspraken van een uur nodig.

Als de ontsteking te diep zit om het van buitenaf te kunnen aanpakken, is er een flapoperatie nodig. Daarbij maakt de tandarts het tandvlees met een mesje los en schuift het opzij, zodat hij het weefsel goed kan reinigen. Vervolgens hecht hij het tandvlees weer vast. Tanden en kiezen die erg loszitten, moeten soms worden getrokken. Bij een moeilijk bereikbare of hardnekkige ontsteking kunnen antibiotica uitkomst bieden.

Overigens hebben al die behandelingen uiteraard alleen zin als je je gebit en mond zelf dagelijks goed schoonhoudt. Als de parodontitis is genezen, vindt er meestal drie tot vier keer per jaar een nazorgbehandeling plaats.

Ernstig

De tandarts kan ook doorverwijzen naar een parodontoloog. Bijvoorbeeld als de behandeling ingewikkeld is of erg veel tijd kost. Een parodontoloog is een tandarts die een driejarige vervolgopleiding heeft gedaan om zich te specialiseren in tandvleesproblemen. Er zijn ongeveer 85 parodontologen in Nederland.

Bij zeer ernstige parodontitis lukt het dankzij nieuwe, microscopische operatietechnieken steeds vaker om het verlies van tanden en kiezen te beperken of te voorkomen. Parodontologen verwachten dat met dergelijke technieken de komende jaren nog veel meer winst valt te behalen.

Wat kost het?

Gemiddeld tussen de €200 en €2300, afhankelijk van de ernst van de parodontitis. De kosten van de nazorg bedragen op jaarbasis gemiddeld €140 tot €370. Overigens mogen tandartsen sinds 1 januari 2012 zelf hun tarieven vaststellen. Het loont dus om de prijzen van verschillende behandelaars te vergelijken.

Wat de vergoeding betreft: zelfs als je voor parodontologische behandelingen bent verzekerd, moet je vaak toch een deel zelf betalen. Laat je behandelaar daarom altijd vooraf een begroting maken en overleg daarover met je zorgverzekeraar.

Met dank aan Paul Sipos, tandarts-parodontoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP).

Auteur 
  • Marte van Santen
Bron 
  • Plus Magazine