Na vijf dagen stilzitten al minder spiermassa

Getty Images

Na vijf dagen amper bewegen, treedt er al een aanzienlijk verlies aan spiermassa en spierkracht op. Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschappers van het Maastricht UMC+.

Voor het onderzoek werd ervoor gezorgd dat 24 gezonde jonge mannen zich nauwelijks konden bewegen. Een van hun benen ging helemaal in het gips. Na vijf en veertien dagen werden hun spiermassa en spierkracht bepaald.

Minder spierkracht
Al na vijf dagen hadden de vrijwilligers gemiddeld ongeveer 10 procent aan beenspierkracht verloren en 3,5 procent spiermassa, omgerekend zo'n 150 gram. Dat is vergelijkbaar met een gemiddelde ziekenhuisopname of in bed liggen met griep. Na twee weken was dat opgelopen tot 25 procent verlies aan spierkracht en 8,5 procent spiermassa (350 gram).

​Probleem bij ouderen
Spiermassaverlies komt veel voor bij ouderen. Dagelijks worden spiervezels opgebouwd en afgebroken, zodat na honderd dagen een complete spier vervangen is door nieuw materiaal. Door een gebrek aan beweging en eiwitrijke voedingsmiddelen gaat de afbraak sneller dan de opbouw en treedt verlies van spiermassa op. "Na vijf dagen kunnen oudere patiënten al onder de drempelwaarde komen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren," licht Luc van Loon toe.

​Opbouw
Gezonde jonge mensen bouwen binnen zes weken de verloren spiermassa weer op als ze voldoende bewegen en eiwit eten. Ouderen bouwen de verloren spiermassa op die manier nooit meer op. De onderzoekers zijn daarom bezig om manieren te vinden om dat spiermassaverlies tegen te gaan, zoals elektrostimulatie van de spieren.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Physiologica.

Bron 
  • Maastricht UMC+