donderdag, 30 juni 2022

Chiadrankje

Chiazaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals calcium en magnesium, omega-3-vetzuren en plantaardige eiwitten. Dit chiadrankje is ideaal als je een snelle energieboost nodig hebt. Dit recept is zonder eieren, gluten, suiker en zuivel.

Ingrediënten

  • 4 theelepels chiazaad
  • 1 vers blaadje munt
  • ½ citroen
  • 1 theelepel stevia
  • Koffie- of specerijenmolen
  • 4 shotglaasjes

Bereiding

(Voor 4 glaasjes)

Maal de chiazaadjes en het blaadje munt met de koffie- of specerijenmolen totdat je een fijn mengsel hebt. Verdeel dit over 4 shotglaasjes en schenk er wat limoen- en citroensap over.

Vul de shotglaasjes tot de rand met water. Verdeel de stevia erover en roer deze erdoorheen. Zet de glaasjes ten minste 10 minuten in de koelkast zodat de chia de vloeistof kan absorberen. Roer flink door voor je de glaasjes serveert. Drink het glas in een teug leeg.

Wist je dit?

Deze drank is gebaseerd op de ‘iskiate’ of ‘chia fresca’ zoals de Tarahumara, een Indiaans volk, die dronken voor hun uithoudingsvermogen. Naar verluidt zouden de Tarahumara lange afstanden, soms wel 80 kilometer per dag, rennen en chiazaad zou hun favoriete bron van energie zijn. Ze zouden droog chiazaad meenemen tijdens hun 24-uurs lopen om door te kunnen blijven rennen, of ze zouden ‘chia fresca’ drinken, wat alom gedaan wordt in Midden- en Zuid-Amerika. Het wordt gemaakt door een groot glas water, een theelepel chiazaad, wat citroensap en suiker door elkaar te roeren.

‘Chia fresca’ is een middagsnackje dat je eenvoudig gezonder kunt maken door de suiker te vervangen door ahorn- of agavesiroop.

Dit recept is afkomstig uit het boek Super healthy snacks -  zonder gluten, suiker, zuivel en eieren door Jenna Zoe, ISBN9789023014263.