Mais: geen groente, maar graan

Pof je eigen popcorn

Getty Images

Cornflakes, popcorn en tortilla’s: mais vind je in allerlei producten terug. Natuurlijk kun je ook een hele kolf roosteren of wat korrels door een salade doen. Wist je dat veel zoetstoffen ook gemaakt worden van de gele korreltjes? Alles over mais.

Mais (ook wel: maïs) wordt vaak gegeten als groente, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een graansoort, net zoals rijst, gerst, haver, rogge, spelt en tarwe. De kleine korreltjes groeien aan een kolf omringd door grote schutbladeren. Er bestaan allerlei soorten. Het type mais dat in Nederland op de velden staat, is voornamelijk snijmais en is bestemd voor vee. De mais die wij eten, is suikermais. Deze soort gedijdt goed in een warm klimaat. Daarom wordt het meestal geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en China.

Waar zit het in?

Suikermais ligt in de vorm van allerlei producten in de schappen van de supermarkt. Verse mais is in de zomer en herfst te koop. Maiskorrels en -kolfjes in blik of een potje zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Daarnaast zit de graansoort in popcorn, nachos, cornflakes en polenta. Van maismeel kun je brood en tortilla’s maken. Maiszetmeel ligt onder de naam maizena in de winkel en gebruik je om soepen en sauzen te binden. Maïsolie, gewonnen uit de kiemen van maïskorrels, is geschikt voor bakken en frituren. Zoetstoffen zoals glucosefructosesiroop, maltodextrine, dextrose en fructose kunnen van mais gemaakt zijn.

Voedingswaarde

Hoewel groene groenten een betere reputatie hebben, is mais niet per se ongezond. Het bevat veel koolhydraten en voedingsvezels. Daarnaast zit er onder andere vitamine C in en mineralen als kalium en magnesium. Vooral de manier waarop mais vaak gegeten wordt - geroosterd, met een flinke klont boter erbij - maakt er een vette hap van. Een ons maiskorrels bevat ongeveer 80 kilocalorieën.

In blikjes kom je wel vaak toegevoegd zout tegen. Te veel zout binnenkrijgen, is niet zo gezond. De korrels even afspoelen onder stromend water vermindert het zoutgehalte. 

Popcorn maken

Of popcorn een verantwoorde snack is, hangt vooral af van wat er er doorheen zit. Pof je zelf popcorn met een beetje olie? Dan zit er in 100 gram zo’n 387 kilocalorieën, 78 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten, 15 gram voedingsvezels en 5 gram vet. Dat zijn een stuk minder calorieën en vet dan in chips. Gaat er nog suiker, boter en / of caramel door de popcorn, dan wordt het natuurlijk veel calorierijker en vetter.

Voor popcorn heb je speciale pofmais nodig en een pan met een dikke bodem en een deksel. Verhit een dun laagje olie in de pan tot de olie heet is, maar niet walmt. Voeg een paar handjes mais toe, zodat de bodem bijna bedekt is. Doe het deksel op de pan. Haal het deksel er pas af als het geplof afneemt. Wacht je tot de allerlaatste plof, dan kunnen er al korrels verbrand zijn.

Kopen, bewaren en bereiden

Koop je verse mais? Kies dan kolven met mooie heldergele korrels die niet uitgedroogd zijn. Verpak ze in folie en leg ze in de koelkast, zo blijft de mais een dag of drie goed. Verwijder voor gebruik de bladeren en draadjes en snijd de onderkant eraf. Was de mais en kook de kolven tot de korrels donkergeel zijn. Doe eventueel wat suiker bij het water, maar geen zout. Dat maakt de korrels hard. Vervolgens kun je de mais nog bakken of roosteren op een barbecue.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau