vrijdag, 7 augustus 2020

Obesitas verhoogt het risico op osteoporose

Vet in de organen en het bloed kan het risico op osteoporose verhogen. Dat suggereert een Amerikaanse studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

De onderzoekers ontdekten dat sommige mensen met overgewicht verborgen vet hebben in hun botten. Dit maakt de botten zwak en gevoelig voor breuken.

ScansHet onderzoeksteam van de Harvard Medical School in Boston maakte een lichaamsscan van 106 zwaarlijvige, maar gezonde mannen en vrouwen. De scans lieten zien dat sommige mensen vet hebben op verborgen plaatsen zoals de lever, spieren en beenmerg, maar ook op hun buik, heupen en dijen.

Mensen met een appelfiguur lopen het grootste risico, aldus één van de onderzoekers, Dr. Miriam Bredella. Bij mensen met osteoporose werd meer vet in het beenmerg aangetroffen. 

In het beenmerg leven osteoblasten. Dat zijn cellen die botweefsel opbouwen. Hoe meer van het beenmerg wordt overgenomen door vetcellen, hoe meer dit de botten zal verzwakken, stelt Bredella.

Ze vervolgt: 'Ooit werd gedacht dat obesitas beschermde tegen botverlies, maar dat is dus niet waar.'

In Nederland hebben ruim 850.000 mensen osteoporose. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen boven de 60 jaar osteoporose.

Trefwoorden:
Bron(nen):