maandag, 23 mei 2022

'Ouders worden minder snel ziek'

BAARN - Het ouderschap vorm vaak een uitdaging: mentaal en lichamelijk. Onderzoek aan de Carnegie Mellon University laat zien dat kinderen ook goed zijn voor de gezondheid van hun ouders.

"Van het ouderschap was al bekend dat het zowel positieve als negatieve effecten heeft op de gezondheid van de ouders", vertelt onderzoeker Sheldon Cohen. "Een ouder zijn is stressvol, maar ook erg bevredigend." Het onderzoek laat nu zien dat als volwassenen met kinderen worden blootgesteld aan een verkoudheidsvirus zij 52 procent minder vaak de verkoudheid ontwikkelen dan volwassenen zonder kinderen.

StudieVoor het onderzoek werden 795 gezonde volwassenen tussen de 18 en 55 blootgesteld aan een virus dat een gewone verkoudheid veroorzaakt. Ouders van een of twee kinderen werden 48 procent minder ziek. Bij drie of meer kinderen was dit zelfs 61 procent.

Zowel ouders met kinderen thuis als op afstand liepen minder risico op een verkoudheid. Opvallend was wel dat het ouderschap geen bescherming bood voor ouders tussen de 18 en 24 jaar.

BeschermingDe onderzoekers hebben geen verklaring gevonden voor het beschermende effect van kinderen. "We hebben voor verschillende andere factoren gecorrigeerd. Het is niet zo dat ouders al blootgesteld waren aan het virus en immuniteit hadden ontwikkeld", aldus Cohen. "Waarschijnlijk komt het voordeel voort uit een factor die we niet gemeten hebben."

Trefwoorden:
Bron(nen):