Gewoon verkouden of echt griep?

Getty Images

Hoe weet ik of mijn kindje gewoon verkouden is of wel echt griep heeft?

Cindy

Herman van Tinteren, kinderarts

Bij een gewone verkoudheid zijn kinderen niet echt ziek. De koorts is nauwelijks aanwezig of er is sprake van een geringe verhoging.

Griep gaat over het algemeen gepaard met hoge koorts en rillerigheid. Na ongeveer 3-4 dagen zakt de koorts af, maar voelen kinderen zich nog wel ziek.

Bij griep is er soms wel enige verkoudheid, maar kunnen er ook maag- en darmverschijnselen optreden, zoals misselijkheid en braken.

Ook zijn er bij griep algemene verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en een algeheel gevoel van malaise, waardoor je kindje lusteloos is en nergens meer zin in heeft.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.