Afvallen en de overgang

Getty Images

De overgang maakt afvallen lastiger. Je lichaamssamenstelling verandert. Meer vetweefsel, Minder spierweefsel en dat zorgt ervoor dat je verbranding op een wat lager pitje komt te staan. Hoe kun je dat doorbreken?

Iedere vrouw is anders. Bij de helft van de vrouwen komt er tussen het 18e en het 58e levensjaar 10 kilo bij. Maar dat blijft een gemiddelde. Anderen slagen erin het gewicht dat ze hadden toen ze 20 waren, op enkele kilootjes na te behouden. En weer anderen zijn een stuk zwaarder als ze tegen de 60 lopen.

Voor wat de overgang betreft: dan liggen er wel 2 tot 4 extra kilootjes op de loer. Voor een deel heeft dit te maken met afname van spiermassa. Zorg daarom voor extra belasting van je spieren, waardoor je spiermassa weer toeneemt. Maak ze sterker. Doe oefeningen, ga vaak en lang wandelen en fietsen of lekker naar de sportschool. Het kan even duren, maar daarmee doorbreek je wel die afbraak van spierweefsel. En natuurlijk wel gezond blijven eten, want dan krijg je binnen wat je nodig hebt.

Auteur