Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Slapeloosheid tijdens de overgang

Een atypische overgangsklacht

In het jachtige leven van de Westerse mens is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben. De gevolgen van een nachtje zonder slaap zijn de volgende dag gelijk merkbaar. Tijdens de overgang kan slapeloosheid vaker voorkomen. Hoe pak je slapeloosheid aan?

Slapeloosheid kan als atypische overgangsklacht worden gezien, net als bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die voorkomen tijdens de overgang, maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van de hormonen.

Vele vormen

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze minder vervelend zijn. Slapeloosheid of een verstoorde slaap tijdens de overgang kan vele vormen aannemen. Onder andere door moeilijk in slaap vallen en wakker worden tijdens de nacht. Vaak zijn opvliegers, nachtelijk zweten en soms zelfs ademstoornissen als slaapapneu hier de oorzaak van. Er zijn ook andere redenen voor slapeloosheid. Zo kunnen de lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen die gepaard gaan met de overgang een flinke invloed hebben op de slaapkwaliteit. Maar ook veranderingen in levensstijl, je gezondheid en de relatie met je partner kunnen een oorzaak zijn. Het slaapgebrek leidt in ieder geval tot vermoeidheid tijdens de dag en kan ook de oorzaak zijn van kleine ongemakken.

Overigens is het zo dat de behoefte aan slaap afneemt als je ouder wordt. Ouderen slapen lichter en korter. Je ligt dan klaarwakker in je bed te woelen, omdat je gewend was aan een bepaalde tijd slaap. Maar je lichaam heeft dat nu niet meer nodig. Slapeloosheid hoeft dus niet per se te maken te hebben met de overgang.

Slapeloosheid aanpakken

Ben je er toch van overtuigd dat de slapeloosheid een overgangsklacht is? Dan is er wel het een en ander aan te doen. Als we het gebruik van slaapmiddelen even buiten beschouwing laten, zijn er een aantal algemene middeltjes. Een beker warme melk nemen voor het slapengaan bijvoorbeeld, of even in een warm bad of onder de douche.

In de middag energiek sporten zorgt voor een gezonde vermoeidheid en dus behoefte aan slaap. Een wandeling, tuinieren of rekoefeningen kunnen wat dat betreft ook al voldoende zijn. Saunabezoek of een massage helpen ook, evenals het gebruik van homeopathische geneesmiddelen. Let verder op je eetpatroon: lunch uitgebreid en dineer licht en niet later dan drie uur voor het slapengaan. Doe verder rustig aan met het gebruik van cafeïne (koffie, thee, chocolade, cola). Zwaarlijvigheid kan overigens ook een oorzaak voor slapeloosheid zijn.

Vermijd in de avonduren stimulerende activiteiten als tv kijken en computeren en zorg voor een donkere, niet al te warme slaapkamer. Ook acupunctuur kan helpen tegen slapeloosheid. Belangrijk is om voor een regelmatig leven te zorgen: sta op tijd op en ga niet te laat naar bed.

Gevoeligheid neemt toe

Het is bekend dat vrouwen gevoelig zijn voor de invloed van stress, gezondheidsproblemen, verandering in de relatie door het ouder worden, overlijdensgevallen en andere levensgebeurtenissen. Tijdens de overgang kan deze gevoeligheid toenemen. Als de beschreven oplossingen dus niet werken, is het aan te raden om te kijken of therapie misschien helpt bij het tegengaan van slapeloosheid. Daarbij is het belangrijk om kortdurende slapeloosheid, bijvoorbeeld door opvliegers of traumatische levensgebeurtenissen, goed te behandelen. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Of hormoonbehandeling de slaap verbetert bij vrouwen met opvliegers staat ter discussie. Recente studies suggereren maar weinig verbetering in slaaptijd bij het nemen van vrouwelijke hormonen. Het gebruik van melatoninetabletten kan wel een gunstig effect hebben. Melatonine is een natuurlijke stof die positieve effecten heeft op onder meer het in- en doorslapen. Het allerbelangrijkste middel tegen slapeloosheid tijdens de overgang is echter gratis en zonder veel moeilijkheden te verkrijgen: ontspanning. Slapen is rusten, dus zorg dat je in een rustige positie terechtkomt als het zover is. Laat de zorgen voor morgen.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Gaia (niet gecontroleerd) op vr, 09/01/2017 - 18:48

Ik moet financieel gezien gewoon fulltime werken. Werk als verpleegkundige in de ouderen zorg, en als ik dan inderdaad zie met wat voor oplossingen ze komen.
Die kun je zelf ook bedenken,maar als je een late dienst hebt en de volgende dag weer een vroegen dienst valt er weinig te rusten.En er is maar weinig inlevingsvermogen wat betreft overgang. Niet zeuren maar door gaan, tegen allerlei soorten ziektes word iets uit gevonden. Vraag me weleens af waarom vrouwen dit allemaal moeten ondergaan. Want inderdaad het is echt niet alleen af en toe warm krijgen. Het complete pakketje omvat wel meer dan dat.

Door Yvonne Witting (niet gecontroleerd) op zo, 08/20/2017 - 10:45

Helemaal gelijk! Altijd maar rennen. Op mijn vrije dagen ben ik zo moe. Dan moet ik bijtanken. Ik weet niet of dit met onze leeftijd te maken heeft, of de buitenwereld die zo vreselijk veel verwacht. En niet meedoen is geen baan!

Door Jojanneke (niet gecontroleerd) op di, 08/30/2016 - 12:51

Het wisselen van mijn dekbed heeft mij heel veel geholpen om weer een goede nachtrust te verkrijgen. Ik bleek een veel te zwaar dekbed te hebben, op advies van een verkoper bij Beds & Bedding had ik een donzen dekbed met een warmteklasse 3 aangeschaft.

Door anna (niet gecontroleerd) op ma, 07/18/2016 - 08:05

Wat dan......heb al zoveel geprobeerd

Door Overgangsconsulente (niet gecontroleerd) op vr, 07/15/2016 - 12:45

Jammer er is veel aan te doen.

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op ma, 03/14/2016 - 19:00

Ik herken wat je zegt. Ik kan met 4 dg werken per week ook niet overdag even naar de sauna of lang wandelen. Op de andere 3 dagen van de week (in theorie in elk geval) wel. Uitsluitend voor mezelf sprekend en vanuit de luxe dat ik me parttime werken kan veroorloven, vraag ik me af of het gezond is om fulltime te werken, juist om die reden dat er tussendoor niet even mogelijkheid tot onspanning is. Ik zou het niet (meer) willen/kunnen. Ont-moeten wordt voor mij, naarmate ik ouder word, steeds noodzakelijker.

Door Jelle (niet gecontroleerd) op ma, 02/29/2016 - 11:41

Jammer dat dit soort zaken nog altijd wordt bekeken met in het achterhoofd het idee van de huisvrouw. Ik werk fulltime en gebakken mijn slaap hard nodig. Ik merk dat het overdag moeite geeft met de concentratie. Niks niet de luxe van op tijd naar bed en geen computer s'avonds.

Door Gravin (niet gecontroleerd) op di, 08/19/2014 - 13:45

Al jaren gebruik ik Nachtrustcapsules van de Hema: werkt uitstekend!