Gezond eten tegen opvliegers

Verminder overgangsklachten

soja
Getty Images

Natuurlijk kun je medicijnen, hormonen of voedingssupplementen gebruiken om de overgang wat te versoepelen. Maar wist je dat goede voeding je ook kan helpen? Pas je voedingspatroon aan met deze tips.

Er zijn voedingsstoffen die helpen bij overgangsverschijnselen. Door je voedingspatroon aan te passen, draag je niet alleen bij aan je algehele gezondheid, maar kom je ook vloeiend de overgang door. In sommige voeding zitten bepaalde stoffen die je lichaam hierbij kunnen helpen.

Fyto-oestrogenen

Japanse vrouwen blijken veel minder last van de overgang te hebben dan westerse vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat ze dit danken aan het eten van soja. Soja bevat zogenaamde fyto-oestrogenen die een goede aanvulling zijn op onze 'eigen' vrouwelijke hormonen, de oestrogenen. In bijna alle groenten, vruchten en granen zitten fyto-oestrogenen. Maar in sommige producten wat meer dan in anderen.

Isoflavonen

Behalve fyto-oestrogenen is er nog een stof die klachten vermindert: isoflavonen. Deze heilzame stof komt veel voor in soja, linzen en kikkererwten. Bacteriën in de darm zetten deze isoflavonen om in stoffen die hetzelfde effect hebben als oestrogenen. Naast het verlichten van overgangsklachten, beschermen de fyto-oestrogenen mogelijk tegen borst- en baarmoederkanker, helpen ze het hart gezond te houden en het cholesterolgehalte laag en voorkomen ze osteoporose.

Water en vezels

Water helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en wordt bovendien gebruikt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Om opvliegers te verminderen, wordt veel water drinken aanbevolen tijdens de overgang. Vezels zijn gezond. Ze stimuleren de spijsvertering en blijken darmkanker te voorkomen. Ze geven sneller een vol gevoel en verwijderen giftige stoffen uit het lichaam. Omdat vezels ook de oestrogeenspiegel in het lichaam regelen, is tijdens de overgang het eten van veel vezels belangrijk.

Recepten

Nu weet je waar je op moet letten. Daar horen natuurlijk ook recepten bij. De volgende vier recepten zijn speciaal bedoeld om de moeilijke momenten in de overgang te verlichten:

Auteur