Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Bio-identieke hormonen

Wondermiddel in de overgang?

Vroeg of laat krijgt elke vrouw ermee te maken: de menopauze of overgang. Deze fase duurt gemiddeld 6 tot 13 jaar. Een periode waarin vrouwen uiteenlopende gevoelens en klachten hebben. Het gebruik van bio-identieke hormonen zou de oplossing kunnen zijn.

Hormoontherapie is niet nieuw. Artsen schrijven al langer hormonen voor om de hormoonspiegel van vrouwen te regulieren, vooral tijdens de overgang. Een periode die gepaard gaat met een daling van meerdere hormonen. Alhoewel we meestal enkel aan het tekort aan oestrogenen denken, hebben de meeste vrouwen ook een tekort aan progesteron en testosteron. Dus moet elke vrouw er tijdens de overgang aan geloven: opvliegers, slapeloze nachten, gewichtstoename, geen zin in seks hebben, vermoeidheid, humeurschommelingen, concentratiestoornissen, migraine, hartkloppingen en noem maar op. Maar nu schijnt er iets nieuws in de strijd te zijn tegen overgangsklachten: bio-identieke hormonen. Een ‘hype’ die uit Amerika komt.

Identiek
Volgens Oprah Winfrey en de vrouw van presentator Dr. Phil zijn het gebruik van bio-identieke hormonen dé oplossing bij klachten van de menopauze. In Nederland worden voornamelijk synthetische hormonen voorgeschreven aan vrouwen in deze periode. Deze hormonen komen voornamelijk uit de urine van zwangere paarden en zijn niet gelijk aan de hormonen die door het vrouwelijk lichaam zelf worden aangemaakt. Enkele merknamen van synthetische hormonen zijn: Premarin, Livial en Provera. Bio-identieke hormonen zijn daarentegen gemaakt van plantaardig materiaal en helemaal gelijk aan de hormonen die het vrouwelijk lichaam produceert. De moleculen zijn precies gelijk, ondanks dat de bio-identieke hormonen in de fabriek gemaakt worden.

Op maat
Behalve de lichaamseigen structuur hebben de bio-identieke hormonen nog een pluspunt. Deze hormonen kunnen namelijk op maat gemaakt worden. De onderliggende gedachte is, dat iedere vrouw uniek is en dus een andere dosis hormonen nodig heeft. Met andere woorden, bij bio-identieke hormonen wordt gekeken naar de hele hormoonbalans in het lichaam. Dit in tegenstelling tot synthetische hormonen.

Te kort aanvullen
De bio-identieke hormonen voor overgangsklachten bevatten estradiol (oestrogeen) en progesteron. De vormen waarin deze stoffen worden aangeboden zijn onder andere pleisters, neusspray, tabletten en capsules. Om het tekort aan hormonen tijdens de menopauze aan te vullen, kun je bio-identieke hormonen gebruiken. Echter, wat precies de bijwerkingen van deze hormonen zijn, is nog niet geheel bekend. Sommige deskundigen zeggen dat bio-identieke hormonen veilig zijn en weinig bijverschijnselen geven. Anderen beweren juist het tegenovergestelde en adviseren de hormonen slechts een korte tijd te gebruiken en een lage dosering te nemen.

Waar verkrijgbaar?
Kies je voor deze bio-identieke hormonen, dan zijn er verschillende merknamen op de markt met estradiol: Estradiol, Climara, Systen, Aerodiol, Estrofem, Progynova en Zymenon. Progestan is een bio-identiek product met progesteron. De meeste van deze merknamen zijn in Nederland verkrijgbaar bij klinieken of via websites.

 

Marion Gluck schreef het boek ‘It Must Be Hormones’

99.9 procent van de vrouwen hebben zich op een bepaald moment in hun leven een slaaf van hun hormonen gevoeld. Het is essentieel om te begrijpen welke belangrijke rol hormonen spelen in zowel onze voortplanting als in onze algehele gezondheid. En dan te realiseren wat we allemaal kunnen doen door voeding en leefgedrag om een positief effect te bewerkstelligen op onze hormonen. Van het bevorderen van onze vruchtbaarheid tot het verzachten van de symptomen van PMS en menopauze, "Het moeten mijn hormonen zijn" biedt praktische adviezen van twee zeer gerenommeerde experts.