dinsdag, 22 oktober 2019

Borsjtsj (Oost-Europese soep)

Lekker eten tijdens de overgang en tegelijkertijd de problemen verminderen die hiermee gepaard gaan. Deze traditionele Oost-Europese soep is wellicht een van de beste gerechten met rode biet, een zeer voedzame groente, die rijk is aan goede voedingsstoffen. Gekookte bieten bevatten flink wat vitamine C en kalium, dat vasthouden van vocht helpt voorkomen. Kool behoort tot de familie van kruisbloemige groenten, net als broccoli, spruitjes en bloemkool.
Aantal personen:
6
Ingrediënten:
  • 350 gram grote, gekookte rode bieten, geschild en in stukken gesneden
  • 225 gram rode- of savooienkool, grof gehakt
  • 4 bosuitjes, in vieren gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij in grove stukken gesneden
  • 1 liter kokend water, misobouillon of groentebouillon
  • 150 ml zure room, plus iets extra voor de garnering
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • versgemalen zeezout en zwarte peper
  • versgemalen nootmuskaat
  • geraspte komkommer (met schil), voor de garnering
  • geraspte mierikswortel, voor de garnering (desgewenst)

Bereiding

 

Doe de rode bieten, kool, bosuitjes, knoflook en bleekselderij in een keukenmachine en maak er puree van. Schep het mengsel in een grote schaal of pan en roer het water, de miso- of groentebouillon en de zure room en appelciderazijn erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Serveer de soep goed gekoeld in kommen. Schep wat zure room in elke kom en strooi wat geraspte komkommer erover. Geraspte mierikswortel is lekker voor wie het graag pittig heeft.

Fyto-oestrogenen in de misobouillon, knoflook en bleekselderij. Gekookte bieten bevatten meer nutriënten dan rauwe.

Dit recept komt uit het boek 'Gezond eten in de overgang', geschreven door Marilyn Glenville en Lewis Esson. Het is verkrijgbaar onder ISBN nummer 9789066119550.

Bron: Inmerc Boeken

Bron(nen):