zaterdag, 15 augustus 2020

Helft vrouwen heeft opvliegers voor overgang

Meer dan de helft van de vrouwen op middelbare leeftijd met een regelmatige menstruatiecyclus heeft last van opvliegers. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van Group Health en het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, Washington bestudeerden 1500 vrouwen met verschillende afkomst. De vrouwen waren tussen de 45 en 56 jaar oud, hadden een regelmatige menstruatiecyclus en slikten geen hormonen. De resultaten van het onderzoeker zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.

Uit de resultaten bleek dat 55 procent van de ondervraagde vrouwen last had van opvliegers of nachtelijk zweten. Aziatische vrouwen en Hispanics hadden een beduidend lagere kans op klachten. Opvallend was dat de blanke vrouwen met overgangssymptomen vaker soja in hun dieet hadden, dan de vrouwen zonder klachten.

De onderzoekers hopen vrouwen gerust te stellen. "Als je last hebt van opvliegers, maar je menstrueert nog regelmatig, dan hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je in de overgang zit", aldus Margery Gass. "Sommige vrouwen hebben zelfs opvliegers na de geboorte van een kind. Het is heel normaal."

Bron(nen):