10 afvaltips voor jou én je huisdier

Samen slank en gezond

Getty Images

De mens is in de loop van de tijd minder gaan bewegen en meer gaan eten en hij reflecteert deze ongezonde gewoontes op zijn huisdier. Je zorgt goed voor jezelf, waarom zou het jouw hond of kat dan aan iets ontbreken?

Bedelt je huisdier om meer aandacht, dan ben je snel geneigd wat lekkers te geven. Bovendien is het fijn om zo met je kat of hond bezig te zijn. Maar heb je wel in de gaten dat dit een mooie weerspiegeling is van je eigen verlangens? En hoe zit het met het beweegpatroon van jou en je viervoeter?

Risico

Besef wel dat 30 procent van de honden en katten en 52 procent van de volwassenen in Nederland aan overgewicht lijdt. Voor dikke dieren betekent dit, net als voor dikke mensen, een risico voor de gezondheid.

Huisdieren met overgewicht hebben namelijk een verhoogde kans op typische welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsproblemen. Dit verschijnsel doet sterk denken aan de huidige overgewichtproblematiek die bij mensen speelt.
 

Hoe pak ik het aan?

Onder het motto 'samen slank en gezond' kun je heel gemakkelijk zelf wat doen aan het overgewicht van jou én je huisdier.

Tip 1
Geef je hond of kat een afgewogen, beperkte hoeveelheid dieetvoeding. Hij krijgt hierdoor minder energie binnen, maar wel alle vitaminen en mineralen die hij nodig heeft. Ook jijzelf kunt gezonder gaan eten.

Tip 2
Vertel je huisgenoten, vrienden en mensen met wie je veel in contact bent dat zowel jij als je huisdier aan het afslanken zijn.

Tip 3
Als jullie een tussendoortje pakken, houd dan bij hoeveel en hoe vaak dit gebeurt. Kies zo veel mogelijk voor 'veilige' snacks die weinig koolhydraten bevatten. Vind je het lastig dit bij te houden? Maak dan een potje waar de extraatjes voor die dag inzitten, eentje voor jou en eentje voor je huisdier.

Tip 4
Maak voor jezelf én voor je huisdier gebruik van bijvoorbeeld een keukenweegschaal of maatbeker, zodat je precies weet wat jullie eten. Houd dit ook bij in een dagboek.

Tip 5
Verdeel het eten van jou en je huisdier over meerdere porties per dag. Jullie hebben dan minder behoefte aan tussendoortjes.

Tip 6
Laat je niet verleiden door een bedelende hond of kat tijdens het koken. Zet hem liever even buiten de keuken terwijl je met het eten bezig bent. Natuurlijk moet je zelf ook niet steeds 'proeven' tijdens het koken.

Tip 7
Ga samen met je huisdier meer bewegen. Het eten van je kat of hond kun je bijvoorbeeld in een voederbal of in verschillende bakjes doen. Op die manier moet hij 'werken' voor zijn maaltijd. Als je een dier hebt dat je kunt uitlaten, loop dan regelmatig een extra blokje om of wissel een wandeling af met fietsen. Zo pak je zelf ook wat extra lichaamsbeweging mee.

Tip 8
Spelen is ook bewegen! Er zijn genoeg spelletjes om uit te kiezen, zoals frisbeeën, balspelen of een speurtocht, spelletjes die jullie beiden leuk vinden om te doen. Heb je een hond, ga dan eens samen steppen. Een leuke en veilige manier om beiden meer beweging en conditie te krijgen.

Tip 9
Heb je een hond en is hij echt veel te zwaar, laat hem dan regelmatig zwemmen. In het water weegt hij minder en daardoor kan hij zijn gewrichten wat ontlasten, terwijl zijn spieren sterker worden door de zwembewegingen. Overigens, dit geldt ook voor jou. Om je hond in het water te krijgen, kun je een apporteerspeeltje of bal gebruiken. Door zo met je hond bezig te zijn, krijg jij ook meer lichaamsbeweging.

Tip 10
Heb je een kat die echt veel te zwaar is, dan kun je hem het beste in beweging krijgen met kattenspeeltjes, zoals een hengel met een speeltje, elektronische speeltjes, een laserlampje en voederballen. Al spelende met je huisdier krijg ook jij meer beweging.

Prima prestatie

Zowel voor jou als je huisdier geldt dat het gezonder is geleidelijk af te vallen. Ook je huisdier moet zijn conditie weer langzaam opbouwen en kan net als jij spierpijn krijgen.

Een gewichtsverlies van 1 tot 2 procent van het lichaamsgewicht per week is prima. Een gewichtsverlies van 80 gram bij een kat van 8 kilo lijkt misschien op het eerste gezicht niet zoveel, maar het is een prima prestatie.

Auteur