3 vragen over koolhydraatarm koken

Wat ligt er op je bord als je koolhydraatarm eet?

Vrouw eet salade
Getty Images

Minder koolhydraten eten is voor velen een manier om op gewicht te blijven, maar niet voor iedereen geschikt. Voor wie wel? En wat ligt er eigenlijk op je bord als je koolhydraatarm eet?

1. Wat ligt er op je bord als je koolhydraatarm eet?

Neem als ontbijt gebakken of gekookte eieren, koolhydraatarm brood of volkoren knäckebröd met hartig beleg. Je kunt ook volle kwark of volle yoghurt met noten en zaden en wat rood fruit nemen. Bij de lunch neem je een goedgevulde salade of een stevige groentesoep. Eet daarbij zo min mogelijk brood. Bij het avondeten kies je voor vis, ­eieren, tofu of vlees samen met twee groentegerechten en vervang de aardappelen, rijst of pasta (deels) door groenten. Tussendoortjes kunnen noten, kaas, olijven en rauwkost zijn. Kies je ergens wel voor koolhydraten, zorg er dan voor dat je volkoren kiest.

2. Moet je alle verpakkingen controleren op koolhydraten?

Dat kun je doen, maar dan zul je al snel merken dat bijna overal koolhydraten in zitten. Koolhydraten zitten niet in vlees, vis, eieren, olie, boter en de meeste noten. Maar met alleen die producten kun je geen gezonde voeding samenstellen. Je lichaam heeft ook zeker wel wat koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.

3. Voor wie is koolhydraatarm eten geschikt?

Voor iedereen die moeite heeft met afvallen is koolhydraatarm eten een van de manieren om wat kilo’s kwijt te raken. Ook mensen met diabetes kunnen hiervoor in overleg met een arts of diabetesverpleegkundige kiezen. Het helpt bloedsuikers te normaliseren en af te vallen. Koolhydraatarm eten is niet aan te raden voor mensen met ondergewicht, voor kinderen en voor mensen die intensief sporten.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine