4 slanke barbecue-sausjes

Maak je eigen gezonde barbecue-sausjes

Getty Images

Bij een barbecue hoort saus. Maar laat die standaard (vette!) knoflooksaus eens voor wat het is en ga zelf aan de slag. Vier skinny dips voor bij de barbecue.

1. Knoflooksaus

Deze saus is het lekkerste als je hem vast de avond van tevoren maakt.

Getty Images

Wat heb je nodig:

  • 2 deciliter magere yoghurt
  • 1/4 dessertlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels verse peterselie (fijngehakt)
  • Zout (naar smaak)
  • Cayennepeper (naar smaak)

Hoe maak je het?

  1. Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg als laatste zout en cayennepeper naar smaak toe.
  2. Garneer met een beetje overgebleven peterselie.

2. Tomatensalsa

Deze saus is zowel warm als koud lekker.

Getty Images

Wat heb je nodig?

  • 4 tomaten (in blokjes)
  • 1/2 rode ui (gehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 bosje koriander (fijngehakt)
  • Sap van 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

  1. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en doe hierin de ui en tomaat.
  2. Voeg na 5 minuten de knoflook en het meeste van de koriander toe en roer goed door.
  3. Voeg daarna het citroensap toe en de 2 eetlepels olijfolie.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met de rest van de koriander.

3. Tzatzikisaus

Getty Images

Wat heb je nodig?

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • Sap van een halve limoen
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 komkommer
  • Handje verse dille (fijngehakt)
  • Handje verse munt (fijngehakt)
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

  1. Rasp de komkommer en doe deze in een vergiet, strooi er wat zout over en laat ongeveer 20 minuten uitlekken.
  2. Druk daarna het overgebleven vocht eruit.
  3. Meng de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, dille, munt en knoflook goed met elkaar.
  4. Voeg het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Garneer eventueel met wat overgebleven dille en munt.

4. Kerrie-ananassaus

Tip: rooster de overgebleven verse ananas op de barbecue.

Getty Images

Wat heb je nodig?

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram verse ananas (in blokjes)
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1/2 rode ui (gesnipperd)
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  2. Garneer eventueel met wat ananas en kerriepoeder.
Auteur