Afvallen met apps

De 5 beste afslank-apps

Getty Images

Afvallen is soms niet makkelijk. Een smartphone kan een prima hulpmiddel zijn tijdens het volgen van een dieet. Er bestaan verschillende handige applicaties die je kunt downloaden en die je bijvoorbeeld vertellen wat je wanneer mag eten, of hoeveel calorieën een bepaald voedingsmiddel bevat. Wij selecteerden enkele handige apps.

Apps zijn kleine programmaatjes (applicaties), die speciaal ontwikkeld zijn voor de smartphone of tablet-pc. Bijvoorbeeld spelletjes, maar ook apps die nuttige informatie geven. Enkele handige apps:

1. CalorieTeller (gratis)

Met de CalorieTeller kun je eenvoudig informatie en voedingswaarden vinden over de voedingsmiddelen die je dagelijks eet. Daarnaast blijf je op de hoogte van je eigen maaltijd-, activiteiten- en gewichtspatroon. Met CalorieTeller kun je bijhouden wat je calorie-inname is en wat je op een dag aan energie verbrandt. Aan de hand van jouw gewicht en lengte berekent de app je gemiddelde dagelijkse energieverbruik tijdens rust en slaap.  Hieraan voeg je jouw activiteiten van die dag toe, zoals het stukje fietsen naar je werk. Of je workout in de sportschool.

Alle voedingsmiddelen die in de Nederlandse supermarkten te verkrijgen zijn, kun je in de CalorieTeller vinden met de bijbehorende voedingswaarde. Je kunt ook zelf producten toevoegen. Via een foto herkent de app ook wat je hebt gegeten. Op de dieetkalender vind je een overzichtelijke tabel van je dagelijkse en maandelijkse caloriebalans. Je gewicht wordt ook in een grafiek bijgehouden. 

2. Eight glasses a Day (€ 0,79)

Water drinken helpt bij het afvallen. Als je veel water drinkt, heb je sneller een vol gevoel en minder snel trek. 'Eight Glasses a Day' is een Engelstalige app die je helpt aan de acht glazen water per dag te komen. Het enige wat je hoeft te doen, is een virtueel glas water aan te tikken op het scherm elke keer als je water drinkt. Een symbooltje laat zien hoeveel glazen je die dag nog moet drinken.

3. Eetmeter App (gratis)

De Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles wat je eet in de app en je ziet meteen of je niet te veel calorieën eet, en of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt grip op je gewicht met de ingebouwde BMI-meter.

4. CrunchFu (€ 0,79)

Wil je naast het diëten ook aan je buikspieren werken? Dan is CrunchFu een goede app. Hij houdt precies bij hoeveel buikspieroefeningen je doet, en geeft je tijdens het doen van de oefeningen aanwijzingen hoe het beter kan. Je kunt op jezelf een aantal oefeningen doen, of je volgt de programma’s van de app. Die bestaan telkens uit een aantal buikspieroefeningen, afgewisseld met pauzes. In de 'battle mode' kun je het opnemen tegen andere sporters.

5. Slankcoach (gratis)

Dit programma zorgt dagelijks voor begeleiding tijdens het afslanken. Via een grafiek is je gewichtsafname te zien. Via persoonlijke coaching blijf je gemotiveerd. Het zijn praktische tips die zorgen dat je gezonder gaat leven en helpt om slanker te worden. Extra leuk is dat de uitkomsten van je eigen gewichtverlies worden vergeleken met andere deelnemers. Het geeft een eerlijk beeld en meer inzicht in de eigen prestaties. En dat werkt stimulerend.

Waar downloaden?

De drie grootste aanbieders van apps zijn (afhankelijk van het besturingssysteem):

Auteur