Afvallen na de zwangerschap?

Getty Images

Tijdens mijn zwangerschap ben ik bijna 30 kilo aangekomen. Ik ben in augustus bevallen en nog steeds ben ik 15 kilo zwaarder dan voor mijn zwangerschap. Ik geef nog borstvoeding, dus ik kan ook niet op een streng dieet. Wat kan ik wel doen om die kilo's kwijt te raken?

Inge

Annemarie de Graaf, voedingsdeskundige

Een dieet volgen terwijl je borstvoeding geeft, is inderdaad niet aan te raden. Door af te vallen kunnen afvalstoffen uit het vetweefsel in de bloedbaan van de moeder komen. Die komen vervolgens in de melk terecht en dat is ongezond voor je kindje. Door borstvoeding te geven, val je op natuurlijke wijze af. Je verbrandt met borstvoeding geven zo'n 500 calorieën extra per dag.

Het beste is om gezond te eten. Dit is goed voor je kind en voor jou. Kies bewust. Als je trek hebt tussendoor, neem dan liever een stuk fruit, wat rauwkost of een boterham in plaats van calorierijke tussendoortjes. Daarmee val je waarschijnlijk ook geleidelijk af. Zorg dat je niet meer dan 0,5 kilo per week afvalt.

Nog een tip is om meer te gaan bewegen. Bouw dit wel langzaam op. Je lichaam is zich aan het herstellen dus wees er voorzichtig mee. Ga bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje buiten lopen of een stuk fietsen. Luister goed naar je lichaam, vraag niet teveel in een keer van je lichaam.

Succes!

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!