dinsdag, 13 april 2021

Afvallen tijdens borstvoeding

Voor een gezonde body mass index moet ik nog minstens 3 kilo afvallen. Maar ik geef op dit moment nog volledige borstvoeding aan mijn zoontje.. Hoeveel mag ik per week of maand afvallen, zonder dat dat schadelijke gevolgen voor hem heeft?
En wat voor voedingspatroon kan ik het beste aanhouden? Sinds kort ben ik weer begonnen met hardlopen. Ik wil graag weer wat beter in mijn vel zitten, maar ik wil niet dat dat invloed heeft op borstvoeding en mijn zoontje.
mevr. Taal

Kim Vermeulen, diëtist 

Streng afvallen tijdens het geven van borstvoeding is inderdaad af te raden. Maar rustig aan de laatste kilootjes verliezen mag best. Door het simpelweg geven van borstvoeding kan al een halve kilo per maand verloren worden.

Bij een streng dieet wordt de voeding vaak wat verstoord, terwijl het belangrijk is dat de borstvoeding voldoende vitamines, mineralen en voedingsstoffen bevat. Gemiddeld zijn er 500 kcal extra nodig bij het geven van borstvoeding. Deze kunnen gebruikt worden in de vorm van extra fruit (3 stuks per dag) en 1 of 2 boterhammen per dag extra. Per dag is het ook belangrijk om rond de 2 à 2,5 liter te drinken. Dit is inclusief de melkproducten. 

In de onderstaande tabel zie je de hoeveelheden die een volwassene nodig heeft die geen borstvoeding geeft, of de borstvoeding graag wil afbouwen. Deze hoeveelheden zijn ook geschikt om mee af te vallen tijdens de borstvoeding.

Volwassenen van 19 tot 50 jaar:

Groente  200 g
4 opschep-lepels 
Fruit 200 g
2 stuks
Brood  210-245 g
6-7 sneetjes
Aardappelen, rijst, pasta,
peulvruchten 
200-250 g
4-5 aardap-
pelen/op-
scheplepels
Melk(producten) 450 ml
Kaas 1 ½ plak
(30 g)

Vlees(waren), vis, kip, eieren,
vleesvervangers

100 - 125 g
Halvarine 30-35 g
5 g/sneetje
Bak-, braad-, frituurproducten,
olie
15 g
1 eetlepel
Dranken (inclusief melk) 1 ½ -2 liter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!