woensdag, 10 augustus 2022

Afvallen wanneer je niet kunt sporten

Ik heb een incomplete dwarslaesie, het gewicht wil maar niet naar beneden omdat ik niet veel energie over heb. Ik sport één keer per week en probeer elke dag een uur te lopen achter mijn rollator. Misschien weet jij iets dat mijn gewicht doet afnemen?
N. Brugge-Smit

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige

De twee dingen die je gewicht doen afnemen, zijn het aanpassen van je voeding en sporten. Sporten is in jouw geval moeilijk. Je bent afhankelijk van de mogelijkheden die je nog hebt, maak hier dan ook zo goed mogelijk gebruik van. Belangrijk is daarom om extra aandacht aan jouw voeding te besteden.

In het begin gaat afvallen meestal vrij gemakkelijk. Daarna kom je op een punt waar het lijkt of je steeds meer moeite moet doen om gewicht kwijt te raken. Raak hierdoor niet gedemotiveerd! Dit is namelijk heel normaal. Blijf vooral gewoon je best doen en je zult zien dat je resultaat boekt.

Belangrijk is dat je je leef- en eetpatroon aanpast. Neem drie hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes. Bij gezonde tussendoortjes moet je denken aan fruit, groente of vezelproducten, zoals brood of crackers. Belangrijk is dat je dieet niet minder dan 1200 calorieën bevat. Het risico dat je dan te weinig voedingsstoffen binnen krijgt is groot. Ook kan je stofwisseling hierdoor trager gaan werken, waardoor je alleen maar minder energie krijgt.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!