maandag, 8 augustus 2022

Afvallen: wat doe ik verkeerd?

Ruim een jaar geleden ben ik gestopt met roken. Ik weeg 78 kilogram bij 1,65 meter, heb veel spiermassa, maar wil ook wat afvallen, maar er gaat geen gram af.
Ik eet dagelijks ongeveer 1200 kilocalorieën, sport drie keer in de week en drink 3 liter water per dag. Ik eet 's morgens magere kwark met noten en zaden, 's middags meestal twee bruine boterhammen met kaas of filet ei of een salade en 's avonds vlees en groente, nooit friet en over het algemeen nooit aardappels en zelden pasta. In het weekend drink ik wel eens alcohol, maar ook doordeweeks drink ik na het sporten wel eens drie wijntjes. Kun je me helpen?
Melanie

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij niet afvalt.

Het kan goed zijn dat je te weinig eet waardoor je lichaam in de spaarstand staat. Omdat je lichaam structureel te weinig binnenkrijgt, gaat het eten direct opslaan in plaats van verbranden. Om je vetverbranding weer op gang te krijgen is het daarom belangrijk om tussen de maaltijden door gezonde snacks te eten. Bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit (maximaal twee stuks per dag ), ei, een portie vis, noten, ( handje), zaden, pitten, rozijnen, avocado (met peper en zout), dadels (maximaal twee per keer).

Alcohol

Als je echt af wilt vallen, raad ik je ook aan om eens een maand geen alcohol te drinken om te kijken wat er dan zal gebeuren. Zodra jij alcohol drinkt, word je vetverbranding namelijk helemaal stil gelegd. Je lichaam is dan alleen maar bezig om de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Daardoor kan het voedsel niet verwerken, dit wordt dus direct opgeslagen. Vaak rondom de buik.

Verder is het aan te raden om zo natuurlijk mogelijk te eten, zo min mogelijk bewerkte producten te eten en om de snelle koolhydraten (even) helemaal weg te laten, dus ook het brood in het weekend.

Als lunch kun je een salade eten met vis, vlees of noten. Dit is  erg voedzaam en je lichaam kan dit beter verteren. Omdat je veel sport is het goed om zoete aardappel, quinoa en/of havermout aan je voedingspatroon toe te voegen. Deze bevatten de ‘goede’ langzame koolhydraten en geven je voldoende energie.

Kwark met noten is overigens een goede manier van ontbijten. Je zou dit af kunnen wisselen met een groene smoothie of havermout.

Veel factoren

Het is lastig om op basis van je mail te zeggen waarom jij niet afvalt omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op het afvalproces. Heb je bijvoorbeeld veel stress of slaap je te weinig? Dan kan het heel goed zijn dat je hormonen uit balans zijn. Als dit het geval is, kun jij doen wat je wilt maar zal afvallen heel lastig zijn. Zorg daarom naast een gezonde voeding en beweging ook voor voldoende slaap, ontspanning en vergeet niet om voldoende water te drinken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.