Boekrecensie: De Eetswitch

Afvallen zonder dieet met de Lazyfitgirl Methode

Tropische Mug Cake
Marianne Snel

Wil jij overtollige kilo’s voorgoed kwijt? En het liefst op een simpele, leuke en vooral lekkere manier, waarbij je nog steeds mag blijven genieten van chocolade, frietjes en taart? Anki Willemsen belooft in haar nieuwe boek De Eetswitch dat haar Lazyfitgirl Methode dé manier is waarop het kan.

“Dit is geen gewoon kookboek of gezond receptenboek,” luidt de achterflaptekst van De Eetswitch. Volgens Anki Willemsen, voedingsdeskundige en oprichter van de Lazyfitgirl Methode, is dit een boek waarin zij je leert ‘eetswitchen’ naar een voedzamer eetpatroon. Geen dieet en al helemaal geen calorieën tellen, maar wel vet verliezen en handvaten krijgen om voedzamere keuzes te maken — en dat in slechts zes stappen.

De voordelen van de Lazyfitgirl Methode

Het eerste deel van De Eetswitch geeft vooral informatie. In het voorwoord vertelt Willemsen al hoe haar methode je naast vetverlies ook meer energie kan brengen, hormonen in balans kan brengen en de eeuwige strijd met eten tot een einde brengt. “Geen eetregels, geen moeilijke ingrediënten en geen uren in de keuken staan.” Door middel van begrijpelijke theorie wordt er uitgelegd waarom het zo lastig is om blijvend gewicht te verliezen en hoe je dit met de juiste kennis toch voor elkaar krijgt. Met die kennis worden ook wel de zes eetswitches bedoeld.

Met motivaties van andere cursisten (bijvoorbeeld: energie overhebben aan het einde van de dag, genieten van wat je eet en jezelf op één zetten), handige weetjes, duidelijke informatie over onder andere koolhydraten en vetten en tips om écht eens goed die labels te lezen in de supermarkt, vult het boek zich tot je bij de daadwerkelijke zes eetswitches komt. “Eetswitchen is niets anders dan een product vervangen door een voedzamere optie. Kies voor slimmere producten en start met afvallen. Het is belangrijk dat jij zelf je tempo en proces bepaalt. Niets moet, alles mag,” zo valt er in het hoofdstuk Start met switchen te lezen.

De zes stappen van De Eetswitch

De Eetswitches zelf zijn toegankelijk. Ze gaan over meer volkoren eten, kiezen voor een voedzaam ontbijt, minder verzadigde vetten nemen, slim je bord indelen met groenten, bonen en peulvruchten, eiwitrijke, vezelrijke tussendoortjes kiezen en vooral voor gezond gemak gaan. De belangrijkste regel luidt: het hoeft niet perfect.

Toegankelijke recepten

Het boek bestaat naast al deze informatie uit ruim 75 recepten om de eetswitches in toe te passen: van ontbijt tot diner en van salades tot toetjes en snacks. De meeste recepten bevatten tips om te variëren in groenten en toppings of opties om het gerecht vegetarisch te maken. Daarnaast zijn ze vrijwel allemaal binnen een half uur te maken — los van de tijd dat het gerecht bijvoorbeeld de oven in moet — en vind je alle ingrediënten gewoon in de supermarkt om de hoek.

Richtlijnen, geen strenge eetregels

Als je niet weet waar je kunt beginnen of een druk leven leidt, heeft Willemsen een weekmenu samengesteld om het wat gemakkelijker te maken. Een boodschappenlijstje mist echter, dus die dien je nog zelf op te stellen. Wel vind je achterin nog wat richtlijnen voor in de supermarkt (maak er geen strenge eetregels van, benadrukt Willemsen nog) om de juiste producten te kiezen. Kies bijvoorbeeld het liefst voor brood met minstens 6 gram vezels per 100 gram en het liefst 100% volkoren. Wat betreft vleesvervangers is het volgens de Lazyfitgirl Methode het beste als deze minstens 10 gram eiwitten en minder dan 10 gram vet (waarvan max. 5 gram verzadigd) per 100 gram bevatten. De lijst wordt gevolgd door een index om de recepten nog eens makkelijk op te kunnen zoeken. Best handig!

Proeven?

We mochten wat recepten delen uit De Eetswitch. Begin jij met de de tropische mug cakes of de broccoli-makreelquiche?

 

Anki Willemsen werkt als voedingsdeskundige en is de oprichter van de Lazyfitgirl Methode waarmee zij al tienduizenden mensen hielp naar een gezond gewicht zonder dieet, restricties of eetschema’s. De Eetswitch is haar eerste boek.

Auteur