maandag, 23 mei 2022

Boekrecensie: Eet een taart, krijg een sixpack

Have your cake and eat it too

Kun je regelmatig taart eten en toch met een blokjesbuik door het leven gaan? Ja hoor, dat bewijst Jelmer de Boer. Zijn boek staat vol met foto's van zijn gespierde lichaam, terwijl hij geen geheim maakt van zijn chocoladeverslaving. Het draait allemaal om een goede balans, zo betoogt hij in 'Eet een taart, krijg een sixpack'.

Jelmer de Boer (oftewel @geentroep op twitter en instagram) schrijft op zijn populaire blog over Milka Oreo Kinder Bueno Nutella Cheesecake, (gezonde) voeding, trainen, reizen. Zijn boek Eet een taart, krijg een sixpack is de papieren versie: zonder recepten of trainingsschema's, maar met heel veel sarcastische humor, kritiek op gekke gezondheidshypes en Jelmers kijk op voeding.

Geen standaard afvaltips

Verwacht van Jelmer geen lijst wat je wel of niet mag eten, dit is bepaald geen standaard boek met afvaltips. Alleen al de vormgeving is totaal anders dan anders: de ene helft van de pagina's is zwart-wit en bevat een interview met Jelmer met Arie Boomsma als interviewer en een alfabet. Bij elke letter doet Jelmer een uitspraak die je zo zou willen inlijsten. (Bijvoorbeeld: B = Brood is niet de dood. Kun je gewoon eten, want lekker. Dubbellaags pindakaas met hagelslag is misschien niet zo slim.)

Ongezouten mening

Bij de andere helft van de pagina's kun je wel een zonnebril gebruiken: in knaloranje tekst op wit papier verkondigt Jelmer daar zijn ongezouten mening. Als je zijn blog kent, weet je dat die niet aan iedereen besteed zal zijn. Hij schrijft namelijk kritische stukken over dieetgoeroes, afvalhypes en eettrends. Daarbij spaart hij ook zijn lezers niet: iedereen die zo nodig suikervrij moet eten, veganist is, 's ochtends een schijfje citroen in zijn water doet of dol is op havermout krijgt er flink van langs. De stijl van zijn boek is net zoals die van zijn blog: direct, persoonlijk en erg grappig.

Nuttige adviezen

Jelmer blijkt een nuchtere kijk op voeding te hebben en meer vertrouwen te hebben in de wetenschap dan in fitgirls. Tussen alle boude uitspraken en droge humor door, krijg je ook nog nuttige adviezen. "Minder eten, dan val je af", zo luidt de heldere en terechte conclusie. Je wist het vast al, maar het kan geen kwaad om het nog eens te lezen. Met alle andere afvalmethodes rekent Jelmer grondig en goed onderbouwd af.

Jelmer de Boer (oftewel @geentroep op twitter en instagram) blogt op jelmerdeboer.nl. Zijn boek Eet een taart, krijg een sixpack is de papieren versie van zijn blog. Het is voor 20 euro verkrijgbaar bij onder andere bol.com.