Boekrecensie: Het slanke brein

Ontdek je eettype en val blijvend af

Getty Images

Ben jij iemand die regelmatig een dieet volgt? Heel wat kilo's kwijtraakt en vervolgens weer vervalt in het oude eetpatroon en dus weer kilo's aankomt? Lees dan eens het boek Het slanke brein van Heleen Ligtelijn, dieetpsycholoog.

Ligtelijn leert je in het boek waarom je op bepaalde momenten eet en waar je eetgedrag vandaan komt. Door je hier bewust van te worden, leer je goed met eten (niet met voeding, maar met eetgedrag) om te gaan en juist op bepaalde momenten niet te gaan eten.

Nooit meer diëten

Geen calorieën tellen, geen dieet volgen, dat klinkt iedereen natuurlijk als muziek in de oren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alles kan gaan eten waar je maar zin in hebt. Het slanke brein geeft je inzicht in je eigen eetgedrag. Waarom eet je te veel? Wat is aangeleerde honger? Wat is emotie-eten? Waarom doe je daar aan en hoe moet je daar mee omgaan?

Het boek is helder en duidelijk geschreven. Na jaren van diëten en proberen af te vallen zal je door het lezen van Het slanke brein helder krijgen waarom het blijvend afvallen tot nu toe nog niet gelukt is. Daarnaast is Ligtelijn realistisch (blijvend afvallen gaat met vallen en opstaan) en geeft ze tips waar je meteen mee aan de slag kan (nooit meer op de weegschaal).

Weetjes en doordenkers

Ook staan er naast de hoofdstukken interessante weetjes en doordenkers. Zoals deze doordenker bijvoorbeeld: 'ook de dwang om je bord leeg te eten kan leiden tot ongewenst eetgedrag'.

Kortom: echt een aanrader dit boek voor iedereen die blijvend succesvol af wil vallen.

Heleen Ligtelijn is dieetpsycholoog met een eigen praktijk. Ze helpt mensen bij het ontwikkelen van een normaal eetpatroon. Haar behandelwijze is deels gebaseerd op de ervaringen die zij opdeed toen ze in de verslavingszorg werkte.

Auteur 
  • Ilona Meernik