Boekrecensie: Smartsize me

Getty Images

Wie zou er nu niet het liefste alles kunnen eten en toch controle houden over je gewicht? Juist. Maar dat is ontzettend lastig. Voorgeschreven voedingspatronen in diëten zijn vaak moeilijk vol te houden. Wil je inzicht in hoeveel je eet en hoe dat komt? Dan is het boek Smartsize me echt iets voor jou. Het schrijft niet voor wat je wel en niet mag, maar helpt je om je eetgedrag te sturen.

Smartsize me geeft wetenschappelijke inzichten over eetgedrag, lichaamsgewicht en gedragsverandering. Psychologische inzichten, gezondheidswetenschappelijke kennis en managementtechnieken zijn gebundeld tot een no-nonsense methode voor mensen die hun gewicht willen beheersen. Je moet zelf aan de slag, anders verandert er niets.

Praktisch

Geen complete dagmenu’s dus, maar wel bruikbare inzichten en praktische opdrachten. Het boek houdt je een gezonde spiegel voor. Het geeft je inzicht in je eetgedrag. Het laat je zien waar het fout gaat, maar vooral ook hoe het beter kan. Ook is er aandacht voor emotie-eten, lastige gezinsgenoten en feestjes en partijen.

Suiker

Bijvoorbeeld een simpel stappenplan waarmee je je koffie of thee ook zonder suiker lekker gaat vinden. En tips voor maaltijden met op je bord dezelfde hoeveelheid eten als normaal, maar dan wel met minder calorieën. Je kunt ook stoeien met serviesgoed. Zo zijn we geneigd om in een breed glas veel meer in te schenken en scheppen we meer op als een schaaltje of bord groter is.

Recepten

De schrijvers stellen dat eten vooral iets is wat je moet doen en waarvan je geniet. Dus natuurlijk ontbreken de recepten ook niet. Kruidige cupcakes, gebonden broccolisoep en spaghetti bolognese bijvoorbeeld. Inclusief tips voor meer groenten, minder vet en minder suiker.

Een praktisch boek dus: 'een slimme manier om maat te houden'. Geen dieet, niet lijnen, maar inzicht in je eigen gedrag zodat je dat blijvend kunt veranderen.

Ingrid Steenhuis is universitair hoofddocent bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Maartje Poelman is AIO bij de afdeling Gezondheidswetenschappen en heeft een achtergrond binnen de dietetiek.

Wil Overtoom is Inkoop Directeur (CPO) bij IBM Benelux en geeft leiding aan een internationaal team van inkoopmanagers en professionals.