maandag, 14 juni 2021

Calorieën op de menukaart vermelden, werkt dat?

Gezondere en lichtere keuzes maken

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: calorieën op de menukaart vermelden, werkt dat?

Een heerlijke hamburger met sappig rundvlees, 500 calorieën. Wat voor effect heeft het, als je op een menukaart behalve de prijs ook het aantal calorieën van je favoriete gerecht ziet staan?

Verplicht op de kaart

In Amerika zijn fastfoodketens door de overheid verplicht om dit te doen, in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Maar helpt het ook om lichtere keuzes te maken? Onderzoekers van Harvard namen de proef op de som en bekeken de kassabonnen van 49 miljoen bestellingen in 104 restaurants. Ze publiceren erover in The BMJ.

Helpt het? De eerste periode blijkt het inderdaad te werken. Mensen kiezen voor gemiddeld 60 calorieën minder per bestelling. Tenminste in het begin, want daarna kruipt het aantal calorieën omhoog bij elke bestelling. Na een jaar zat iedereen weer op het oude aantal. Toch niet zo’n effectieve maatregel dus.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.