zondag, 22 mei 2022

Coronacrisis leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl

De coronacrisis heeft een negatieve invloed op de leefstijl van een groot deel van de Nederlanders. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in samenwerking met de Volkskrant.

Uit de peiling blijkt dat ruim eenderde minder beweegt sinds de lockdown. Velen hebben meer last van stress en de meerderheid zegt wat gezond eten betreft niet te hebben veranderd. Terwijl 38 procent aangeeft minder te bewegen of sporten.  Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Gedragsverandering

Met name stress zorgt voor veel problemen. Het heeft een negatieve invloed op de gezondheid en verkleint de kansen op gedragsverandering, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Er bestaat ook buiten crisistijd een kloof tussen mensen die erin slagen om gezond te leven en zij die dat niet kunnen. Er zijn mensen die over het algemeen kennis, vaardigheden, geld en tijd ontberen om gezond te leven en goed te eten. Door stress en lange werktijden komen ze er vaak niet aan toe om dingen te plannen op de lange termijn." Seidell denkt dat de coronacrisis deze kloof alleen maar meer zal verdiepen.