De Diëtest: Intermittent fasting ★★★★☆

In 4 weken fitter, gezonder en slanker door periodiek vasten

intermittent fasting
cover

Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in de rubriek, de Diëtest! Deze keer: Intermittent fasting van Nanneke Schreurs en José van Riele.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Voor iedereen die met periodiek vasten aan de slag wil om gezonder te worden of om af te vallen.

Eerste indruk

Intermittent fasting oftewel periodiek vasten staat enorm in de belangstelling op dit moment en daar speelt dit boek handig op in. Volgens de cover is het een handleiding om in 4 weken fitter, gezonder en slanker te worden. Na een korte uitleg over intermittent fasting (zie bij “Even doorlezen”) volgen 4 weekmenu’s. Verder bestaat het grootste deel van het boek uit recepten. En de eerste indruk daarvan is dat het geen straf is dit dieet te volgen, want het ene na het andere lekkere recept knalt van de pagina’s: snicker oats, blueberrycheesecake, suikerbrood, pavlova’s, pizza, paddenstoelkroketten en een dulce de leche taart trekken in elk geval de aandacht. De recepten zijn bijna allemaal vegan en op zijn minst vegetarisch. Opvallend want dat heeft op zich niets met periodiek vasten te maken.

Wat weten we van de auteur?

Voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer Nanneke Schreurs begeleidt sinds 2013 in haar praktijk mensen met onder andere yoga, meditatie, personal training, voeding, ontspanning en massage. Periodiek vasten maakt daar deel van uit en ze heeft er goede ervaringen mee bij cliënten. Enkele van die cliënten vertellen in het boek over hun ervaringen. Zelf heeft Schreurs ook de voordelen ervaren van het periodiek vasten. Ze voelt zich er veel fitter door. José van Riele is de fotograaf die alle mooie foto’s in het boek heeft gemaakt. Ze werkt al een tijdje samen met Schreurs en heeft zo ook kennis gemaakt met intermittent fasting. Ze doet het ook regelmatig, zegt ze in het boek.

Even doorlezen

Het boek begint met uitleg over periodiek vasten en de verschillende vormen daarin. Er zijn namelijk heel veel verschillende manier waarop je kunt vasten. Denk aan om de dag vasten, een aantal dagen per maand vasten, de 5:2 methode (2 dagen per week vasten en 5 dagen niet) en het gebruiken van ”Eating Windows” (eten tussen bepaalde uren). Schreurs raadt een combinatie aan van 2 vastenmethodes: de 5:2-methode en de ”Eating Windows”. Dit betekent dat je in dit eetplan 7 dagen in de week eet met een tijdsbeperking, waarbij je 2 dagen in de week vast en 1 dag hebt waarop je alles mag eten wat je wilt. De overige dagen volg je het eetplan. In week 1 mag je dagelijks gedurende 12 uur eten en 12 uur niet eten en dat wordt in 4 weken afgebouwd naar gedurende 8 uur eten en 16 uur niet eten. De 2 vastendagen per week beginnen met 900 kcal per dag in week 1 en 2 en 750 kcal per dag in week 3 en 4. Iedere dag eet je, ook op de vastendagen, 3 hoofdmaaltijden en eigenlijk zo goed als niets tussendoor. Het eetplan van 4 weken bevat voor elke dag (behalve de dag dat alles mag) een voorbeeldmenu, deels met recepten uit het boek.

Wat is er nieuw aan dit dieetboek?

De combinatie van 2 vastenmethodes door elkaar is bijzonder. Andere boeken richten zich bijvoorbeeld alleen op de 5:2 methode of het eten binnen een bepaald tijdsbestek. Waarom Schreurs dit combineert, wordt verder niet uitgelegd. Opvallend zijn ook de vele recepten. Al zijn veel er van juist voor de periode buiten de vastendagen. En het is bijzonder dat alle recepten voornamelijk volledig plantaardig zijn.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Het is een strikt plan dat gemakkelijk te volgen is. Of het goed vol te houden is, is de vraag want het is nogal een overgang naar 2 dagen vasten, alleen nog maar binnen bepaalde uren eten én voornamelijk vegetarisch. Maar Schreurs bouwt het gelukkig wel geleidelijk op. Wat de recepten betreft moet je wel van koken houden, sommige zijn nogal bewerkelijk en je hebt er vaak veel verschillende ingrediënten voor nodig. Of je daar zin in hebt in dagen dat je niet zoveel mag eten, is natuurlijk de vraag.

Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?

Langzamerhand wordt uit onderzoek steeds duidelijker dat periodiek vasten een goede manier kan zijn om af te vallen. Bovendien lijkt het positief voor de bloeddruk, de insulinegevoeligheid en het vetgehalte in het bloed. Dus wat dat betreft groen licht voor deze methode. Positief zijn ook de lekkere recepten voor de vastendagen. En het is goed dat Schreurs in de weekmenu’s suggesties geeft voor de maaltijden op de niet vastendagen. Geheel volwaardig vind ik die menu’s echter niet. Ze bevatten wel veel groenten en volkoren granen maar ik mis fruit en zuivel. Nu zul je door het 4 weken te volgen geen tekorten krijgen. Maar blijf je dit langer doen dan moet je serieus oppassen. Daarnaast vind ik de vele heerlijke recepten die alleen gegeten kunnen worden op die ene dag per week dat je alles mag eten, een beetje vreemd in dit boek. Stuk voor stuk zijn het zeer lekkere recepten, Schreurs kan echt goed koken, dat blijkt (eerlijk gezegd heb ik het boek al een paar keer voor een recept uit de kast getrokken). Maar het is niet voor niets dat juist bij die recepten - in tegenstelling tot de rest van de recepten - geen calorieën vermeld staan. Want het zijn caloriebommen. Ik heb de dulche de leche taart berekend: deze bevat per punt ruim 850 kcal en 73 gram suikers! Dat is veel… En het is niet het enige recept met heel veel suiker. Natuurlijk – dat ben ik met Schreurs eens - is het goed ook te blijven genieten van eten. Maar om op 'de dag dat alles mag' zo los gaan, onderstreept meteen het grote nadeel van periodiek vasten. Als je namelijk ongezond eet op de dagen dat je niet vast, kun je je afvragen of het nog wel zo gunstig is voor het lichaam. Als je maar op bepaalde momenten mag eten, is het heel belangrijk dat de kwaliteit van de voeding dan goed is, zodat je wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Doe het periodiek vasten daarom niet op eigen houtje maar laat je begeleiden, door een diëtist bijvoorbeeld.

Oordeel in sterren: ★★★★☆

Pluspunten

  • Goed uitgelegde methode (met literatuurlijst)
  • Veel recepten
  • Waarschijnlijk een goed resultaat

Minpunten

  • Veel recepten buiten het plan
  • Suikerrijke recepten
  • Geen volwaardige weekmenu’s
Auteur