donderdag, 7 juli 2022

Driekwart van de Nederlanders valt niet genoeg af na bezoek diëtist

De gewichtsafname bij mensen met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt. Ook na behandeling bij een diëtist behaalt driekwart van de patiënten met overgewicht de aanbevolen gewichtsafname van 5 procent van het startgewicht niet.

Dat concludeert Lisa Verberne in haar proefschrift aan de Tilburg University. Verberne deed onderzoek naar de behandeling van mensen met overgewicht en obesitas in heel Nederland.

Registratie van gewicht ontbreekt

Naast het feit dat veruit de meeste mensen de aanbevolen gewichtsafname van 5 tot 10 procent niet halen, een streven dat wordt aanbevolen door huisartsen en diëtisten, concludeert Verberne tevens dat de Body Mass Index (BMI) vaak niet wordt geregistreerd in de elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. Ook bij patiënten met chronische aandoeningen als diabetes mellitus en COPD werd het gewicht niet altijd genoteerd. Daarbij stoppen veel patiënten eerder met de behandeling bij een diëtist, waardoor het behalen van de doelen nog lastiger kan worden.

Veel overgewicht in Nederland

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Het aantal personen met obesitas ligt tussen de 15 en 20 procent. Er wordt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro uitgegeven aan de ziekten als gevolg van overgewicht, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.