dinsdag, 11 mei 2021

'Elektroshocks bij obesitas'

BAARN - Amerikaanse wetenschappers komen met een ongebruikelijk behandeling voor obesitas. Een elektrische schok in de hersenen zorgt voor minder eetlust.

De behandeling wordt al gebruikt bij verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. De elektrische schok lijkt de hersenen niet te beschadigen en doet geen pijn. Volgens onderzoekers van de University of Pennsylvania heeft de schok ook invloed op de behoefte om te eten.

Overeten"Hersenoperatie als behandeling voor obesitas is nogal controversieel", legt onderzoeker Casey Halpern uit. "Maar binge-eating is een veel voorkomend probleem bij obese mensen. Het bemoeilijkt de behandeling." Halpern stelt dat de meeste behandelingen zich niet richten op de basis van het compulsieve overeten: de hersenen.

SchokkenTijdens het onderzoek werd de drang bij muizen met overgewicht om te overeten minder groot door elektrische schokken. De onderzoekers brachten een soort pacemaker aan in de hersenen van de muizen, op die manier konden de hersenen regelmatig geprikkeld worden. Als gevolg van de schokken aten de muizen gemiddeld 60 procent minder. De wetenschappers denken dat het effect bij mensen gelijk zal zijn.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endocrine Society in Houston.

Bron(nen):