Fabels over suiker

Van suiker eten word je dik

Getty Images

Van suiker eten word je dik. Dat is een feit. Zoete etenswaren bevatten nu eenmaal veel calorieën. Maar tegelijkertijd is het een fabel...

Je wordt dik omdat je teveel calorieën binnenkrijgt en het maakt echt niet uit of die calorieën uit zoete, of uit andere voedingsmiddelen komen. Daarom zetten we wat suikerfeiten en –fabels op een rijtje.

Afvallen

Wil je afvallen, dan is het niet zinvol om alleen suiker uit het dieet te schrappen of te vervangen door andere zoetstoffen. Dat alleen zorgt er niet voor dat je gewicht verliest. Variatie in de maaltijden en méér bewegen verminderen de kans op overgewicht.

Zoetstoffen

Suiker wordt vaak vervangen door zoetstoffen. Er zijn zoetstoffen die geen calorieën (energie) leveren en zoetstoffen die dat wel doen. Sommige zoetstoffen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en daar kun je dus niet mee koken of bakken.

Voorbeelden van zoetstoffen zijn: Xylitol (beschermt tegen cariës), saccharine (ook wel bekend als 'Chinese suiker'), Acesulfaam_K, Aspartaam, Cyclamaat en Sucralose. Op de site van het voedingscentrum vind je meer informatie over deze zoetstoffen.

Diabetes mellitus

Deze ziekte wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Van diabetes spreek je als het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Door de naam suikerziekte wordt vaak ten onrechte gedacht dat diabetes ontstaat door teveel suiker eten, of dat men juist geen suiker mag eten als men diabetes heeft. Iemand met diabetes mag wel suiker, maar liefst wel met mate.

De mogelijkheden van suiker...

Conserverende stof

De smaak, structuur en kleur van vruchten kunnen voor lange tijd behouden worden door deze te wecken, confijten of in te maken met suiker of suikerstroop (jam). Bacteriën kunnen in een zoete omgeving die meer dan 62 procent suiker bevat niet overleven. De combinatie van fruitzuur en suiker haalt bovendien de natuurlijke smaak naar boven en zorgt voor een stevige structuur.

Smaakversterker

Door een schepje suiker toe te voegen komt bij sommige groente de smaak naar boven en worden andere smaakeigenschappen versterkt. Zoute of zure producten die worden vermengd met suiker geven een aangename smaak. Denk aan suiker in de sladressing of yoghurt.

Textuurmaker

Suikeroplossing is een basis van veel snoep. Niet alleen voor de smaak, ook stevigheid en structuur van snoep wordt mede bepaald door suiker. Ook ijs, toetjes en gebak ontlenen hun stevigheid aan suiker. In combinatie met stijf geslagen eiwit worden producten daar bovendien ook luchtig van.

Hulpmiddel

Bloemen gedijen prima als aan het water een schepje suiker is toegevoegd. Koekjes blijven langer vers als in de koektrommel een bergje suiker ligt.

Auteur 
  • Madeleine van de Wouw
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Suikerinfo.nl
  • DVN