Gezond eten op je werk

Weersta de droppot

Getty Images

Wat stop jij allemaal in je broodtrommeltje? Is dat eigenlijk wel gezond? Hoe leer je de enorme verleiding van de snoep- en koektrommel te weerstaan? Handige tips vind je hier.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam heeft na een nacht zonder eten behoefte aan voedingsstoffen. Ook worden je darmen door het ontbijt als het ware 'opgestart' en geprikkeld om de rest van de dag aan de slag te gaan.

Train je lichaam

Na een goed ontbijt is de kans kleiner dat je vóór de lunch gaat snoepen. Bovendien is het bewezen dat je concentratievermogen in de ochtend een stuk beter is wanneer je een goed ontbijt gegeten hebt.

Ben je niet gewend te ontbijten, begin dan met iets kleins (als een plakje volkoren ontbijtkoek of drinkontbijt) en breidt het na enkele dagen uit tot een volwaardig ontbijt.

Je kunt je lichaam namelijk laten wennen aan een vast eetpatroon en dus ook aan ontbijt. Je traint je lichaam als het ware om op een bepaalde tijd trek te krijgen.

Verleiding van de koektrommel

In de meeste kantoren staat wel een koek- of snoeptrommel. Telkens als je er langsloopt, 'moet' je er iets uit eten. Deze verleiding kun je voorkomen door de trommel niet binnen handbereik te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen veel minder eten op het moment dat ze er verder voor moeten lopen.

Ook kun je zelf gezonde tussendoortjes mee nemen en deze op vaste momenten eten. Hier went je lichaam dan ook aan. Ontbijtkoek, sultana of evergreen zijn goede voorbeelden van gezonde tussendoortjes. Ook kun je fruit meenemen of een fruitsalade in de koelkast zetten. Eet ervan zodra je trek krijgt.

Er is er een jarig…

Buiten de verleidelijke koektrommel, zijn er ook nog verjaardagen en andere traktaties. Hier kun je gewoon aan mee doen. Maar houd hier dan met de lunch rekening mee. Neem bijvoorbeeld een boterham minder. Ook kun je het zelf meegebrachte tussendoortje overslaan.

Wanneer je zelf iets te vieren hebt, is het leuk om eens iets anders te trakteren. Zo kun je een frisse fruitsalade meenemen. Vooral in de zomer zal dit gewaardeerd worden. Gebruik dan bijvoorbeeld exotische vruchtjes uit blik (perziken, ananas, mandarijntjes) of vers fruit als meloen, ananas, appel, peer of druiven.

Wanneer je de salade in leuke schaaltjes serveert met speciale prikkers erbij, ziet het er leuk uit. Ook een zelfgemaakte aardappelsalade met light mayonaise en magere yoghurt kan een groot succes zijn.

Goede lunch

Naast alle traktaties bij de koffie is ook de bedrijfskantine een grote verleiding. Om die te weerstaan, kun je voor jezelf een regel bedenken. Sta jezelf bijvoorbeeld alleen op maandag of vrijdag toe om een extraatje te nemen.

Ook is het goed te beseffen dat warme snacks (broodje worst, gehaktballen, frituursnacks) en koude snacks (vissalade, belegde broodjes, pastasalade) veel meer calorieën bevatten dan een 'normale' broodlunch. De koude snacks zijn vaak ook nog gemaakt met mayonaise of een andere vette saus.

Iets lekkers

Maar wil je toch iets lekkers naast je boterham, kies dan bijvoorbeeld voor een soep die niet gebonden is. Ook kun je een salade nemen. Wanneer je er zelf één samenstelt, zit er vaak nog geen vette dressing overheen.

Wil je de salade toch lekker aanmaken, kies dan voor een naturel dressing zonder vet. Ook kun je tomaat, komkommer, ui of sla bij je brood eten. Zo heb je al een deel van je dagelijkse groenten binnen. Een fruitsalade is ook lekker bij de lunch en zorgt ervoor dat je de twee stuks fruit voor die dag binnenkrijgt.

Ook kun je warm eten tijdens de lunch. Handig als je geen zin hebt om 's avonds nog te koken. Bij sommige bedrijfsrestaurants kun je zelfs een warme maaltijd laten bewaren. Deze kun je dan 's avonds mee naar huis nemen. Dit is altijd beter dan een patatje!

Auteur