Help mijn kind is te dik!

Overgewicht bij kinderen

Getty Images

Een op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 20 jaar geleden. De verwachting is dat de groep te dikke kinderen de komende jaren nog meer zal toenemen. De oorzaak? Een verkeerd eetpatroon en te weinig beweging. Tijd om in actie te komen.

Vaak ligt bij kinderen met overgewicht het probleem niet in de hoeveelheid die ze eten, maar in het eetpatroon. Niet zo vreemd, want zoete en vette verleidingen liggen overal op de loer. En als je kind eenmaal te dik is, is het moeilijk om het overgewicht kwijt te raken. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je als ouder kunt doen om te voorkomen dat je kind te dik wordt.

Het voordeel is dat kinderen meestal niet hoeven af te vallen; tenzij het overgewicht al ver gevorderd is. Door de groei in lengte en het constant houden van het gewicht vermindert het overgewicht meestal vanzelf. Dat vraagt echter wel om discipline. Niet alleen van het kind, maar zeker ook van de ouders. Enkele tips voor een goede basis.

Ontbijt? Altijd!

Wist je dat kinderen twee keer meer kans lopen op overgewicht als ze niet ontbijten? Na een nacht slapen hebben kinderen hun voedingsstoffen hard nodig. En die koek die ze later op de ochtend eten omdat ze honger krijgen, is lang niet zo gezond als een boterham met kaas en een glas melk.

Verborgen suikers

Sportdrank, frisdrank en zelfs 'onschuldig' vruchtensap; daar zit heel veel suiker in. En van suiker word je dik. Beperk daarom de hoeveelheid zoete dranken en kies voor water of thee zonder suiker.

Eet gevarieerd

Het is best lastig om je kind gezond te laten eten. Vaak denken ze al dat ze iets niet lusten voordat ze het geproefd hebben. Laat ze daarom kennis maken met zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen en blijf volhouden. Vertel je kind waarom bepaalde dingen goed voor je zijn en andere niet en laat het meehelpen met koken. Meer leren over eten helpt je kind om betere keuzes te maken.

Goede koolhydraten

Door teveel tussendoortjes in de vorm van koek en snoep raakt de alvleesklier van slag. De bloedsuikerspiegel gaat hevig schommelen en het lichaam blijft het signaal 'honger' afgeven. Kies daarom voor volkoren producten en tussendoortjes als fruit en rauwkost en leer je kind niet te snel te eten. Dan zal het vanzelf het signaal 'vol' weer gaan voelen.

Snoep en snacks

Betekent dit nu dat je kind nooit meer wat lekkers mag? Natuurlijk niet! Wat je wel kunt doen is het aantal snoepmomenten beperken. Maak het weer speciaal. Een klein bakje chips op vrijdagavond, een snoepje na school. Als je minder snoep in huis haalt, is ook de verleiding minder groot.

Bewegen

Het lijkt een open deur, maar in een tijd waarin we met de auto naar school gaan en veel computeren en televisie kijken, is bewegen niet vanzelfsprekend meer. Pak wat vaker de fiets, stuur de kinderen naar buiten met een bal of springtouw en kijk welke sport ze leuk vinden om te doen.

Zoek hulp

Is je kind echt te zwaar en kom je er zelf niet uit? Schaam je dan niet om professionele hulp te zoeken. Er zijn zelfs diëtisten die gespecialiseerd zijn in eetprogramma’s voor kinderen. Besef dat dikke kinderen meestal ook dikke volwassenen worden met alle gevaren van diabetes, hoge bloeddruk en een laag zelfbeeld van dien. Nu ingrijpen is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk.

Auteur