Helpt water met citroen om af te vallen?

Dat hangt ervan af...

Getty Images

Het is een tip die je op allerlei websites tegenkomt: begin je dag met (heet) water met een schijfje citroen en de kilo's vliegen eraf. Maar helpt water met citroen wel echt om af te vallen?

Zo'n glaasje water met citroen zou je stofwisseling opstoken, het lichaam ontgiften en vet verbranden. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat is het ook. Er is helaas geen enkel bewijs dat citroen(sap) vet afbreekt, het metabolisme versnelt of je lijf ontdoet van slechte stofjes.

Maar...

Water - al dan niet met een schijfje citroen erin - kan je wel een beetje helpen om af te vallen. Namelijk, als je dit drinkt in plaats van calorierijke drankjes, zoals frisdrank met suiker of alcoholische dranken. Een glaasje verfrissend water bevat om precies te zijn 0 calorieën en is dan ook het ideale slanke drankje. Met wat citroen erbij geef je het net wat meer smaak.

Je kunt ook andere soorten fruit of kruiden aan je water toevoegen, bekijk deze elf ideeën voor een verrassend watertje maar eens.

Water in plaats van tussendoortje

Bovendien is het slim om eerst een glas water te nemen als je honger hebt en op je lijn wilt letten. Soms denk je dat je trek hebt, maar heb je in feite te weinig gedronken. Eerst wat drinken kan je ervan weerhouden om een ongezond tussendoortje te nemen. En dat scheelt je natuurlijk ook weer calorieën.

Wees wel zuinig op je gebit

Citroen is natuurlijk hartstikkke zuur. Producten met een hoge zuurgraad, zoals frisdranken en citrusvruchten, lossen je tandglazuur op. Zo kan er tanderosie ontstaan. Drink je de hele dag door slokjes citroenwater, dan is dat funest voor je gebit.

Wie zuinig is op zijn tanden, kiest daarom voor gewoon puur water uit de kraan, bronwater, thee, koffie of melk. Je voorkomt ook gebitsproblemen door zure drankjes met een rietje te drinken.

Auteur 
  • Redactie