Het Skinny Bitch-dieet

Niet zo slim voor je gezondheid!

Getty Images

Het Skinny Bitch-dieet is eigenlijk alweer een beetje passé. Maar als je je hebt voorgenomen om zo snel mogelijk maatje Victoria Beckham te bereiken, dan zit je ook nu nog goed met dit dieet. Als je ook gelukkig en gezond wilt zijn, dan kun je beter een andere methode kiezen.

Denk aan een vrouw die zo mooi en slank is dat andere vrouwen er automatisch een ontzettende hekel aan hebben. Zo'n vrouw kun je worden. Althans, dat is de belofte van Skinny Bitch. In het boek staan weekmenu's voor een maand. Als je die opvolgt, word je slanker.

'Koffie is voor mutsen'

Schrijfsters Kim Barnouin en Rory Freedman zijn ex-modellen en winden er geen doekjes om: "Je kunt niet dezelfde rotzooi blijven eten en verwachten dat je slank wordt." Een heldere, eerlijke boodschap die je niet vaak vindt in dieetboeken.

Door termen als 'loser' en 'bullshit' schudden de schrijfsters je wakker. Hierdoor ga je goed nadenken over de keuzes die je maakt. Alleen: de definitie van rotzooi is bij Barnouin en Freedman wel veel ruimer dan die van de gemiddelde voedingsdeskundige.

Verboden zijn: suiker én zoetstoffen, alle producten met witmeel en alle dierlijke producten, inclusief zuivel. Zonder enige nuance worden de verboden producten afgeserveerd. Frisdrank, ook light, is 'vloeibare satan' en 'koffie is voor mutsen'.

Dit laatste onder andere omdat je lichaam door het drinken van koffie vetcellen zou produceren. Veel van dit soort claims kunnen diëtistes en voedingsdeskundigen direct naar het rijk der fabelen verwijzen.

Veganistisch

"Ik ben op deze planeet om veganisme te promoten", zegt Freedman in een interview. Dierlijk vet, ook van mager vlees, leidt onherroepelijk tot deuken in de billen. Zuivel is volgens de schrijfsters een ziekmaker die kan lijden tot allerlei kwalen; van allergie en acne tot osteoporose en concentratiestoornissen.

Veel diëtisten en voedingsdeskundigen zien dit totaal anders. Zij wijzen juist op het gevaar van het weglaten van alle dierlijke producten. Vooral vanwege het mogelijke tekort aan vitamine B12. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vorm van bloedarmoede, tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen.

Volgens het boek Skinny Bitch hoef je je echter niets aan te trekken van dit soort waarschuwingen. De invloed van de zuivelindustrie zou zo groot zijn, dat instanties als het Voedingscentrum de waarheid niet vertellen.
 

Wat mag dan wel?

Centraal bij het kiezen van eten en drinken staat het belang van een goede stoelgang. In Skinny Bitch gaat het heel expliciet over het feit dat zo veel mogelijk van wat er in je lijf gaat, er ook weer uit moet komen.

Als het met je stoelgang niet goed gaat, weet je dat je nog niet goed genoeg op weg bent om een Skinny Bitch te worden. Laxeermiddelen zijn absoluut verboden. Maar: vezelrijk eten, veel drinken en bewegen is essentieel.

Skinny Bitch gaat niet over calorieën tellen, maar om globale keuzes voor groepen producten. Bijvoorbeeld: groente, fruit, sojaproducten en volkoren producten. Die kun je kiezen zonder na te denken over de calorische waarde.

Ook een rood wijntje, mits biologisch, kun je zonder schuldgevoel drinken. Voorverpakt, kant-en-klaar eten vermijd je, maar als het uit de natuurvoedingswinkel komt en veganistisch is, mag het wel.

De lange termijn

Het advies om veel te bewegen, vezelrijk te eten en te concentreren op groente en fruit is niet controversieel. En, niemand zal ontkennen dat je waarschijnlijk zult afvallen als je de weekmenu's opvolgt.

Voor je gezondheid lijkt het echter niet zo slim om dit dieet te lang vol te houden. Essentiële voedingsstoffen als vitamine B12, ijzer en calcium komen volgens de geleerden niet genoeg aan bod. De kans op een jojo-effect is aanzienlijk, omdat het niet gemakkelijk zal zijn zo rigide en weinig te blijven eten.

Bovendien kun je gemakkelijk aankomen als je helemaal niet oplet wat er nu echt in die 'goede' producten zit. Veganistisch en natuurlijk is niet per definitie gezond. Sojaproducten zijn zeker niet altijd caloriearmer dan zuivel. En 100 gram pinda's levert 625 kcal, 100 gram kipfilet 158 kcal. Ook het 'aanvaardbare junkfood' uit de natuurvoedingswinkel kan veel calorieën leveren.

Ten slotte is het te hopen dat alle lezers de waarschuwing van de schrijfsters serieus nemen: "Je wilt een Skinny Bitch worden, geen vogelverschrikker."

Het boek kan lezers inspireren om verder te gaan dan gezond is. De veelgenoemde Victoria Beckham zou best eens echt zo 'bitchy' kunnen zijn als anderen denken dat zij is. Met zo'n laag gewicht krijg je namelijk gezondheidsklachten. Van futloosheid en een slechte conditie wordt niemand aardiger.

Uiteindelijk zal het Skinny Bitch-dieet waarschijnlijk eindigen op de grote stapel met vergeten dieethypes. Als het aan Freedman en Barnouin ligt, duurt dit nog een hele tijd.

Auteur