donderdag, 7 juli 2022

Het V-Lifestyle Belevingsboek

Interview met Dieuwke Tijsen

Op 14 mei verschijnt het V-Lifestyle Belevingsboek van Dieuwke Tijsen, founder van het foodblog CleanEatingNow. Dieuwke is zelf 55 kilogram afgevallen door haar leefstijl aan te passen. Gezondheidsnet sprak Dieuwke over haar 'geheim' en natuurlijk haar boek.

Je bent 55 kilo afgevallen. Wat is jouw ‘geheim’?

“Mijn geheim is de juiste ingrediënten of producten vervangen door gezonde producten. Dat klinkt heel makkelijk, maar ik geloof dat als je trage koolhydraten eet in plaats van snelle, dat je dan al snel afvalt. Dus als je bepaalde producten vervangt door gezonde producten, dus de gewone aardappelen door de zoete aardappelen, rijst door bulgur, gewoon brood door speltbrood, dan zorgt dat ervoor dat je heel snel afvalt en gezonder eet.

Ook ben ik meer gaan eten op een dag. Het is goed om ongeveer vijf of zes maaltijden per dag te eten, waarbij je de zwaarste in de ochtend neemt en de lichtste in de avond. Ik tel verder geen calorieën of reken geen punten, het gaat niet om hoeveelheden, maar om wat je eet. Daarnaast vermijd ik zuivelproducten zoveel mogelijk en vervang deze door soja- of havermelk.”

Hoe ziet jouw leefstijl eruit?

“Mijn leven is best druk, ik heb een fulltimebaan bij de NTR - de publieke omroep - en ik heb drie kinderen die nog vrij jong zijn. Daarnaast heb ik een groot sociaal leven. Ik ben toen begonnen met clean eating: dat is gebaseerd op hetzelfde als mijn leefstijl, dus ook de snelle koolhydraten vervangen door de trage, biologisch eten, ook vaker eten op een dag, alleen is het veel strenger. Clean eating is een bestaande leefstijl die in Nederland nog niet zo bekend is, maar die heb ik aangepast op mijn leven zodat je toch leuke dingen kan blijven doen en die passen bij een druk gezin, dus daarom heb ik ‘m helemaal eigen gemaakt.

Dus ik zeg: kies drie dingen die je echt lekker vindt, dat heb ik bijvoorbeeld met een glaasje cola light per dag, een wijntje als er vrienden komen en een zakje zwart-witjes in het weekend. Dat zijn drie dingen die ik mag, die dan niet gezond zijn. Ik geloof dat je het op die manier langer volhoudt, want ik heb nou eenmaal soms vrienden over de vloer. En bij clean eating is dat veel strikter: veel bonen, veel linzen, alles biologisch. Dat lukt niet altijd: je hoeft niet alles biologisch te eten, je kan bij de supermarkt ook prima groenten halen, of andere gezonde producten. En daarom is het meer mijn leefstijl, omdat je het dan overzichtelijk houdt, want anders vallen mensen in hun oude patroon.”

Waar staat V-Lifestyle voor?

“Het staat voor een heleboel V’s. Elke bladzijde begint ook met een V. De grootste is de overwinning: victorie. Op een gegeven moment viel het mij op dat ik steeds met een V begon: vervangen, dus producten vervangen, variëren in je eten, vindingrijk zijn, maar ook het blijven vieren. Dat je echt het leven kunt blijven vieren op deze manier. Dat je zorgt dat je een voorraad hebt, dat is heel belangrijk bij deze leefstijl. Dat je altijd zorgt dat je iets voorhanden hebt, dat je iets in je kast hebt liggen en niet naar iets zoets of verkeerds grijpt omdat je het niet in huis hebt. Zo heb ik een heleboel V’s: voedsel, veranderen, volle koelkast, voorbereiden, voorbereid zijn. Daarom heb ik het V-Lifestyle genoemd.”

Waar gaat het V-Lifestyle Belevingsboek over?

“Mensen zeggen altijd: ik heb geen zin in een dieet of denken dat ze dan anders moeten gaan leven. Ik geloof heel erg dat als je het leuk houdt, het leven blijft vieren en ook gezond eet en het niet als een straf gaat zien, maar als een feestje, dat je het dan voor jezelf heel aangenaam maakt. Dat is ook de reden dat ik het ook al drie jaar volhoud, omdat ik me zoveel beter voel door gezond te eten en veel meer energie heb. Er zijn heel veel kwalen verdwenen, ik slaap beter, mijn haar ziet er mooier uit.

Er zitten zoveel voordelen aan dat ik van mening ben dat het iets feestelijks moet zijn, dus ik heb er een feestelijk boek van gemaakt waarin je dingen kan opschrijven, je eigen ervaringen kan delen, je voor- en nafoto’s kan inplakken en waarin je dingen kan uitknippen en inkleuren. Alles om er een feestje van te maken en te laten zien dat het echt heel leuk kan zijn. Daar gaat het V-Lifestyle boek over: dat ik geloof dat het beter beklijft zo’n boek en zo’n leefstijl als je het als iets positiefs ziet en het leven viert op deze manier.”

Waarom noem je jouw boek een ‘belevingsboek’?

“Je kunt er echt dingen in doen. Het gaat vooral voor mij om het positieve aspect: gezond eten is voor mij gewoon heel leuk en het brengt je heel veel. En het zorgt ervoor dat ik naast mijn fulltimebaan ’s avonds nog een boek kon schrijven, dat ik nog energie overheb. Doordat je zoveel beter in je vel zit, is het ook makkelijker om af te vallen en te sporten. Dus ik geloof heel erg dat het iets positiefs moet zijn en dat je een feestje kunt maken van zo’n leefstijl. En dat wil ik met mijn boek visualiseren en in praktijk laten brengen.”

Wat kunnen mensen van jouw boek leren?

“Iedereen heeft z’n eigen goede dingen, ook meiden die een boek geschreven hebben en al heel slank zijn, maar dan is het soms toch iets verder weg. Dus ik heb geprobeerd om te laten zien dat ik ook gewoon maar een moeder ben met kinderen en een druk sociaal leven. Ik denk dat ik daarin een heel realistisch voorbeeld ben.

Wat je echt van het boek kan leren is hoe je op een hele simpele, praktische wijze gezond kan eten en eventueel kilo’s afvalt zonder dat je het gevoel hebt dat je te veel moet laten of dat het heel streng is, of dat je elke dag in de sportschool moet staan. Dat je op een natuurlijke wijze die stap kan maken naar een gezonder leven.”

Waarom moét je jouw boek echt aanschaffen?

“Omdat ik geloof dat de voordelen zo groot zijn, mensen die dit doen me zo dankbaar zijn omdat ze zoveel meer energie hebben. Iemand op mijn werk slikte tien allergiepillen per dag en die is er daarmee gestopt omdat ze zo eet. Omdat je zo gezond en regelmatiger eet, ga je je veel beter voelen. Je raakt kilo’s kwijt, je krijgt meer energie, je raakt kwaaltjes als eczeem en dat soort dingen kwijt, je huid wordt mooier, je haar wordt beter, je nagels groeien…

Er zijn zoveel voordelen dat ik blij ben dat ik mensen al heb kunnen inspireren om hen beter in hun vel te voelen. Wat ik geloof, is dat als we allemaal gezond eten en beter in ons vel zitten dat we ook liever zijn voor de ander, minder moe en minder snel aangebrand zijn, en dat je daardoor een mooiere wereld krijgt.”

Dieuwke Tijsen is founder van het foodblog CleanEatingNow. CleanEatingNow is opgericht in november 2015, toen Dieuwke steeds meer vragen kreeg over haar recepten, de gezonde lifestyle en hoe ze zoveel kilo was kwijtgeraakt.

Maak kans op 2x het V-Lifestyle Belevingsboek

Wil jij kans maken op een van de twee exemplaren van het V-Lifestyle Belevingsboek? Vul dan snel het wedstrijdformulier hieronder in. Je kunt meeloten tot en met 8 juni 2018.

Deze winactie is helaas afgelopen. Je kunt niet meer deelnemen. 

Trefwoorden: