Hoe gezond is appelazijn?

Moet je alle jubelverhalen over appelazijn geloven?

appelazijn
Getty Images

Al gehoord over de 'fantastische' eigenschappen van appelazijn? Enkele eetlepels per dag doen wonderen. Althans, dat zeggen veel foodbloggers, dieetgoeroes en coaches. Je valt ervan af, het zorgt voor een natuurlijke reiniging van je lichaam, je maagklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon en je kunt er bestrijdingsmiddelen op voedsel mee wegspoelen. Wat is er allemaal van waar?

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: de claims over appelazijn moet je met een korreltje zout nemen. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het ook vaak niet waar. Dat geldt ook voor appelazijn.

Wat is appelazijn?

De juiste naam is eigenlijk appelcider-azijn. Want appelazijn wordt gemaakt van appelcider en niet van appelsap. Azijn ontstaat namelijk uit een alcoholische drank die door gisting zuur wordt. Er ontstaat bij die gisting azijnzuur. Dat zorgt voor de zure smaak. Laat een fles wijn maar eens lang open staan: het wordt vanzelf wijnazijn. Appelazijn heeft een minder zure smaak dan gewone azijn en duidelijke tonen van appel. Je koopt een flesje appelazijn al voor minder dan 1 euro in de supermarkt. De azijnzuur daarin is echt niet anders dan in de vaak dure flessen die je op allerlei websites kunt kopen.

Appelazijn als detox

Azijn word van oudsher gebruikt om schoon te maken, vandaar dat de iets smakelijkere appelazijn ook wel wordt aangeraden om je lichaam van binnen te reinigen. Dagelijks twee glazen appelazijn met water zou helpen om het lichaam te 'detoxen', oftewel te afvalstoffen eruit te verwijderen. Je hebt echter geen appelazijn nodig om te 'detoxen'. Je lever en je nieren zijn voortdurend bezig met je lichaam te reinigen. Afvalstoffen die ontstaan bij de stofwisseling en potentieel giftige stoffen die je binnenkrijgt via medicijnen of verontreinigingen worden door je lever en nieren uitgescheiden. Daar zijn deze organen héél goed in, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Daarvoor heb je echt geen appelazijn nodig. Deze claim over appelazijn is niet waar.

Afvallen met appelazijn

Appelazijn wordt ook nogal eens gepropageerd om dat het helpt met afvallen. Elke ochtend zou je twee glazen water met appelazijn moeten drinken voor een makkelijk gewichtsverlies. Het zuur zou de stofwisseling versnellen en de vetafbraak ondersteunen. Dit is klinkklare onzin. Je maag is al zuur genoeg. Of je nu appelazijn gebruikt of niet. Om je stofwisseling te versnellen en je vetafbraak te verhogen zijn er andere bekende remedies: meer spieren opbouwen of langer in de kou verblijven. Het starten met het drinken van twee glazen water is trouwens wel een goed idee. Dat kan je eetlust remmen. Ook zonder appelazijn. Deze claim over appelazijn is dus ook niet waar.

Appelazijn en maagklachten

De derde claim: de zure appelazijn helpt bij maagklachten omdat het de werking van de maag zou ondersteunen. Maar wist je dat maagzuur nog veel zuurder is dan appelazijn? Het helpt bij maagklachten niet om nog extra zuur toe te voegen. Maagklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De remedie is vaak bepaalde leefregels en meer regelmaat in eten. Helaas, ook deze derde claim over appelazijn klopt dus niet.

Bestrijdingsmiddelen verwijderen met appelazijn

Week je groenten en fruit in water met appelazijn en 'spoel' zo de pesticiden eraf. Ook zo’n advies wat je vaak hoort of leest. We kunnen er kort over zijn: het werkt niet. Veel bestrijdingsmiddelen trekken bovendien het product in en blijven niet op de schil zitten. Bovendien kan de azijn een nasmaak geven, met name op bladgroenten. Het is vooral de wrijving tijdens het wassen dat ervoor zorgt dat bestrijdingsmiddelen van groenten en fruit verdwijnen. Wil je echt geen chemische bestrijdingsmiddelen op je groenten en fruit? Koop dan biologisch. Biologische boeren gebruiken deze niet. Maar ook dan blijft wassen (met water) voor gebruik nog wel een goed advies.

Wat doe je dan met appelazijn?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat appelazijn iets speciaals doet voor je gezondheid. Sterker nog: het regelmatig drinken van appelazijn kan echt een aanslag zijn op het glazuur op je tanden. Is appelazijn dan helemaal nergens goed voor? Jawel. Appelazijn is een lekkere variatie op andere azijnsoorten. Ideaal om dressings mee te maken. Probeer eens een dressing van 3 eetlepel olijfolie met 2 eetlepels appelazijn, een drupje honing en een mespunt mosterd. Lekker op kropsla, met stukjes appel en wat walnoten.

Een tweede mogelijkheid: gebruik het als schoonmaakmiddel en als middel om te ontkalken. Dat blijkt namelijk wel uit wetenschappelijk onderzoek: azijnzuur (wat dus ook in appelazijn zit) heeft als het gebruikt wordt bij het schoonmaken of als spoelmiddel voor de was een antibacterieel effect. Je kunt het dus gebruiken als schoonmaakmiddel in je huis. Maar dat wist je oma al.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheidsraad