maandag, 8 augustus 2022

Ik heb altijd honger!

Wat ik ook eet; ik heb altijd honger! Ik probeer naar mijn lichaam te luisteren, te eten wanneer ik echt honger heb, maar mijn lichaam zegt de hele tijd 'honger'. Als ik niet eet, krijg ik pijn in mijn buik. Ik word nu zelfs midden in de nacht wakker om te gaan eten. Wat moet ik nu doen?
Niyan

Willemijn Wissekerke, Voedingsdeskundige: 
Wat vervelend dat je steeds honger hebt. Omdat proberen naar je lichaam te luisteren voor jou niet echt goed werkt heb ik een andere tip voor je. Probeer met regelmaat te eten. Met regelmaat betekent om de 2 à 3 uur.

Doordat je steeds maar korte tijd hoeft te wachten voordat je weer iets mag eten, krijgt je lichaam geen kans om honger te krijgen. Het is in ieder geval belangrijk om nooit een maaltijd over te slaan om te compenseren als je eerder wat teveel hebt gegeten. Juist als je een maaltijd overslaat zul je daarna alleen maar meer honger krijgen.

Je kunt je dag het beste zo indelen (als je later of eerder opstaat verschuiven de tijden iets):

  • 7.00 uur opstaan: ontbijt
  • 10.00 uur: tussendoortje (fruit)
  • 12.00 uur: lunch
  • 15.00 uur: tussendoortje (fruit)
  • 18.00 uur: diner
  • 20.00 uur: tussendoortje
  • 22.00 uur: extra tussendoortje

Belangrijke punten:

Kies altijd voor volkoren producten (brood, crackers, pasta, zilvervliesrijst). Deze producten bevatten veel vezels en geven je daardoor langer een verzadigd gevoel. Eet minimaal 2 stuks fruit, meer mag altijd, en minimaal 250 gram groente op een dag.

Probeer zo min mogelijk producten te eten met veel suiker, zoals koekjes of snoep. Deze producten zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuiker, maar ook een snelle daling. Hierdoor krijg je snel weer honger. Als tussendoortje mag je kiezen voor: fruit, rauwkost, krentenkoekjes, plakje ontbijtkoek, drinkbouillon of cup-a-soup, bakje magere yoghurt, een rijstwafel of een krentenbol. Als je nog meer trek hebt, maar je hebt al gegeten, mag je ook altijd extra fruit of rauwkost nemen. Dit vult goed.

's Nachts

En als laatste: Probeer niet meer ’s nachts te gaan eten. Dit is niet nodig als je vlak voor je naar bed gaat nog iets eet. Je lichaam moet er ook aan wennen dat het af en toe niet mag eten. Een honger gevoel is helemaal niet erg, zeker niet als je wilt afvallen, dan is een beetje honger juist wel goed, dat betekent namelijk dat je lichaam je vetreserves moet gaan aanspreken voor energie. Probeer dit nieuwe eetpatroon minimaal 1 week vol te houden, ik weet zeker dat je hongergevoel dan al een stuk minder is!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.