maandag, 16 mei 2022

Ik val niet af, maar kom ook niet aan

Ik ben een vrouw van 43 jaar, 1.86 meter en weeg 90 kilogram. Hoeveel ik ook beweeg en hoe gezond ik ook eet, ik val niets af. Na bijna een jaar flink sporten en lijnen was ik niets afgevallen. Daarna heb ik een maand niet getraind en ben ik gestopt met mijn caloriearme dieet. Tot mijn verbazing kom ik vervolgens ook niet aan. Er gebeurt gewoon helemaal niets met mijn gewicht. Toch zou ik graag een kilo of vijftien kwijt zijn. Waarom val ik niet af en wat moet ik doen om wel resultaat te krijgen?
Patricia

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige

In principe klinkt wat je allemaal doet heel erg goed. Je sport voldoende en het klinkt of je ook relatief gezond eet. Het is daarom moeilijk om naar aanleiding van je korte vraag aan te wijzen, waardoor je niet afvalt.

Een belangrijke regel om te weten is: om af te slanken moet je meer energie verbruiken dan dat je tot je neemt. Daarin moet je een balans weten te vinden. Zodra je meer energie verbruikt zal je ook afvallen. Deze regel is erg duidelijk. Maar er zijn meer factoren waar je rekening mee moet houden.

Als je veel sport, kweek je meer spiermassa. Spieren zijn weer zwaarder als vet. Dus als je veel sport, kan je zwaarder worden. Dit is niet direct negatief. Want deze spieren gebruiken ook meer energie. Sporten is verschrikkelijk gezond voor je, daar moet je dus vooral mee door blijven gaan.

Wat het belangrijkste voor jou is om je niet meer te richten op het gewichtsverlies, maar om een gezonde levensstijl aan te leren. Zodra je je richt op een gezonde voeding, met regelmaat - drie maaltijden per dag en eventueel een aantal lichte tussendoortjes - ben je al heel goed op weg.

Je voelt je lichamelijk en geestelijk beter, waardoor je ook meer energie krijgt om dingen aan te pakken. En een leuke bijkomstigheid is, dat je minder kans hebt op allerlei ziektes. Zodra je je daar op richt en niet op het daadwerkelijke gewichtsverlies, dan zal je merken dat je vanzelf een aantal kilo's zal kwijtraken.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!