Is Chinees en Italiaans ook junkfood?

Getty Images

Bij junkfood denk ik aan patat. Maar soms lijkt het dat daar al het afhaaleten mee bedoeld wordt. Is Italiaans en Chinees eten dan ook junkfood?

A.M. Wolters

Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige:   

Eten van de Chinees of Italiaan wordt in principe niet onder dezelfde noemer genoemd als junkfood. Bij junkfood denken mensen toch sneller aan producten zoals patat, kroket, hamburgers en frikadellen.

Maar als je gaat kijken naar de hoeveelheden calorieën en vet in producten van de Chinees of Italiaan, dan komen ze toch wel redelijk overeen. Bij de Chinees kun je natuurlijk ook vaak allerlei gefrituurde voorgerechtjes krijgen, zoals loempia's. Dit soort producten bevatten veel vet, en vooral veel verzadigd, ongezond vet. Daardoor bevat het veel calorieën.

Veel gerechten van de Chinees zoals Babi Pangang, Foe Yong Hai of Koe Loe Yuk bevatten vaak calorierijke sauzen met heel veel suiker. Bij de Italiaan zijn vooral de pizza's en pasta's met roomsauzen echte dikmakers. En omdat ze veel calorieën en vet bevatten, kun je ze onder de noemer junkfood scharen. Een pizza kan best, maar kies dan voor weinig kaas, veel groente en eventueel wat mager vlees, zoals ham of kip of neem tonijn, op je pizza.

Maar er zijn bij de Chinees en Italiaan ook veel gerechten die gezonder zijn en dus zeker niet onder de noemer junkfood vallen. Denk dan aan: kippensoep, Chinese tomatensoep, Tjap Tjoy, cashewnoten met groente, tahoe met groente en zelf groente en mager vlees of vis wokken bij de Chinees. Kies: carpaccio, gemengde salade, parmaham met meloen, pasta's met rode sauzen en gegrild vlees of vis bij de Italiaan.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!