donderdag, 21 oktober 2021

Is de Franse leefstijl echt zo gezond?

Wijn, verse groenten, knoflook en chocola

'Waarom Franse vrouwen niet dik worden' van Mireille Guiliano is een onorthodox dieetboek. Volgens Guiliano kan iedereen slank zijn als je maar leeft als een Française. Maar over de gezondheidsvoordelen van een typisch Franse leefstijl zijn de meningen verdeeld.

Er zijn heel veel onderzoekers die zich hebben gebogen over de voor- en nadelen van een Franse leefstijl. Want: hoe kan het toch dat Fransen zich tegoed doen aan room, kaas en wijn en toch veel minder hart- en vaatziekten hebben?

Aantal welvaartsziekten stijgt

Het antwoord is niet simpel te geven. Er zijn minstens zes verschillende verklaringen voor, die allemaal weer onderuit zijn gehaald door concurrerende wetenschappers.

Nu Frankrijk 'Amerikaanser' wordt, stijgt het aantal welvaartsziekten significant. In Guiliano's boek komen alle 'geheimen' van de traditionele Franse leefstijl aan bod. Of het nu wetenschappelijk bewezen is of niet, je kunt er als Francofiel je voordeel mee doen.

Wijn

Volgens wetenschapper Serge Renaud zou het drinken van rode wijn de enige verklaring zijn van de Franse paradox. Toen hij dit in 1991 op de Amerikaanse televisie vertelde, leidde het tot een stijging van de verkoop van wijn met 44 procent.

Op die uitspraken volgden allerlei vervolgonderzoeken, waarbij de stoffen in wijn werden geanalyseerd, zoals flavonoïden en resveratrol. Die stofjes zouden ook beschermen tegen kanker.

Guiliano was directeur van champagnehuis Veuve Clicquot en deelt het heilig geloof in wijn. Natuurlijk kan een wannabee Française volgens haar vooral niet zonder bubbels of gewone wijn: "Wijn voegt iets serieus, feestelijks, verfijnds en luxueus toe, waardoor je minder makkelijk achteloos en zonder enig respect voor je voedsel eet." Ze benadrukt dat Franse vrouwen weinig alcohol drinken. Een wijntje hoort gewoon bij de maaltijd.

De laatste stand van zaken in de wetenschap is helaas dat wijn geen tovermiddel is. Alleen bij mensen van middelbare leeftijd is een gezondheidseffect meetbaar. En dan nog alleen bij matig alcoholgebruik: één glas per dag voor vrouwen, maximaal twee voor mannen. Ook blijkt het dan niet uit te maken of je rode of witte wijn drinkt of een biertje. Het gaat gewoon om de alcohol.

Veel vers en goed vet

Bij een mediterrane of Franse leefstijl hoort het eten van veel verse groenten uit de regio en iedere dag een lading knoflook. Het stereotype beeld van het mediterrane dieet is in de praktijk helaas niet vaak meer terug te vinden.

Als je kijkt naar de overgewichtscijfers in Frankrijk en de mediterrane landen is matig en gezond eten geen tweede natuur meer. Maar de oorspronkelijke manier van leven blijft inspirerend als je op de kilo's wilt letten.

Onderdeel daarvan is ook het eten van producten met onverzadigd vet. Volgens Guiliano durft een Fransman nauwelijks een salade op tafel te zetten zonder een handje noten als finishing touch. Bovendien wordt er veel gebakken in olijfolie.

Voor je cholesterolgehalte zijn die Franse gewoontes heel goed. Maar ook hier geldt dat de calorieën uiteindelijk natuurlijk wel meetellen. Volgens Guiliano eet een Française dan ook geen handen vol pinda's uit een bakje op de bar, maar koopt ze lekker verse exemplaren, bijvoorbeeld hazelnoten, waarvan ze er een paar, één voor één, met aandacht eet.

Chocolade

"Er is niets heerlijks waar je je schuldig over hoeft te voelen. Als je iets heel lekker vindt, zoals ik chocolade heel lekker vind, dan moet er plaats voor zijn in je leven", schrijft Guiliano. Franse vrouwen gebruiken het zelfs als werkwoord: ik ben gedeprimeerd, dus chocola ik. Ze eten volgens haar zo'n vijfenenhalve kilo chocola per jaar.

Ook chocolade kan een positief effect op de gezondheid hebben, omdat er flavonoïden inzitten. Dit effect wordt echter teniet gedaan als je er veel van eet, door de calorieën en het verzadigd vet. Volgens Guiliano moet je niet alleen met mate chocola eten, maar ook alleen echt goede, pure, bittere chocolade. Witte chocola, melkchocolade candybars en andere producten met veel extra toevoegingen zijn gewoon "slecht eten".

Is pure chocola je te bitter? Het soort gezonde stoffen dat gevonden is in chocola en wijn, zogenaamde bio-actieve stoffen, zit ook in groente en fruit. Een Franse ratatouille, een stoofpot van lekker verse groenten, is dus een prima manier om je gezondheid een goede dienst te bewijzen.

Bewust eten en genieten

Genieten van het Franse leven is voor veel Nederlanders lekker een wijntje drinken, stokbrood erbij en veel kaasjes. En rustig in het zonnetje zitten. De Française van Guiliano zou niets van zichzelf herkennen in de Hollandse campinggast.

Bij een kaasplank proeft ze met aandacht een paar kleine hapjes. Ze brengt haar dag niet in ledigheid door, maar loopt hooggehakt en goedgekapt van markt naar slager voor haar boodschappen. Ze beweegt dus veel, ook omdat het klimaat daartoe uitnodigt. Ze eet drie serieuze maaltijden per dag, die met zorg klaargemaakt worden en met smaak opgegeten. Aan tafel!

Tussendoortjes neemt ze nauwelijks. Et enfin: ze praat niet over diëten en ze voelt zich nooit schuldig. Ook al is deze Française aan het uitsterven, ze kan een inpiratiebron zijn als je de Route du Soleil opzoekt deze zomer!

Trefwoorden: