maandag, 15 augustus 2022

Is gedroogd en ingeblikt fruit ook gezond?

Zijn gedroogde vruchten of vruchten uit blik een goede vervanger voor vers fruit? Ik merk dat ik weinig trek heb in vers fruit, omdat het nog geschild of gewassen moet worden en het zo druipt. Daarom koop ik vaak tuttifrutti, dat eet lekker weg. Of gedroogde dadels. Maar het smaakt wel zoeter, betekent dit dat er ook meer suiker in zit? En kan ik bij vruchten in blik de siroop ook gewoon opdrinken of is dit echt pure suiker?
Marleen

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige   

Gedroogde vruchten of vruchten uit blik zijn in principe een goede vervanger voor vers fruit. Echter, met een kanttekening! Vers fruit is rijk aan vitamine A en C, foliumzuur, kalium en ijzers. Gedroogde vruchten zijn zeker ook nog goed voor de gezondheid, maar tijdens het proces van drogen kunnen bepaalde stoffen die verse vruchten wel bevatten, verloren gaan.

Het probleem met gedroogde vruchten is dat ze vaak per gram meer calorieën bevatten, omdat er extra suiker is toegevoegd of door het ontbreken van vocht. In vers fruit zit wel veel vocht en daardoor eet je veel minder makkelijk zoveel vruchten achter elkaar. Probeer er dus op te letten dat je niet te veel gedroogd fruit eet!

Wanneer je vruchten in blik koopt, moet je het label goed lezen. Er staat op of het vruchten op siroop zijn. In dat geval is er veel suiker toegevoegd. Staat er 'op eigen sap', dan is het vaak minder problematisch, maar het kan alsnog flink wat calorieën bevatten.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!