Is ketchup gezonder dan mayonaise?

Mayonaise is vetter, maar in ketchup zit veel suiker

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is ketchup gezonder dan mayonaise?

We eten per persoon gemiddeld 2,4 liter mayonaise en 1,25 liter ketchup per jaar. Maar wat is de gezondste keuze: mayonaise of ketchup?

Voedingsstoffen

Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup.

Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd. Suiker is natuurlijk hartstikke ongezond. Dus als je minder suiker wilt eten zou je ketchup beter links kunnen laten liggen.

Mayonaise versus ketchup

Ketchup bevat dus veel suiker en mayonaise veel vet, 70 procent van mayonaise bestaat maar liefst uit vet. Dit hoge vetpercentage in mayonaise hoeft niet per se verkeerd te zijn. Het vet in mayonaise zorgt er namelijk voor dat je langer een vol blijft zitten, omdat vet langzaam verteerd wordt.

Of je nu beter voor mayonaise of ketchup kunt kiezen, hangt er dus af wat je wilt: meer suiker of vet. Het is allebei niet gezond, maar net als met alle voeding kun je er gerust af en toe en met mate van genieten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Pien Vermeulen
Bron 
  • Libelle