woensdag, 2 december 2020

Kleur van brood zegt niets over vezels

DEN HAAG - De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels, kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood.

De bond onderzocht 23 meergranenbroden. Daaruit blijkt dat de donkergekleurde broden van Albert Heijn (Pain de Boulogne) en van C1000 (Multikorn) de kleinste hoeveelheid vezels bevatten van alle geteste meergranenbroden.

Het rijkst aan vezels is een brood dat juist vrij licht is van kleur: donker meergranen van Bio+, een brood dat onder andere te koop is bij Jumbo en Plus.

De kleur van het brood biedt totaal geen houvast. Sommige fabrikanten wekken de indruk dat hun brood veel vezels bevat door het donker te kleuren.

Voedingsvezels
De Consumentenbond pleit ervoor dat fabrikanten op het etiket de hoeveelheid voedingsvezels duidelijk vermelden. De term 'meergranen' suggereert dat er veel vezels in het brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van volkorenmeel. Het zou goed zijn als zo'n variant voortaan wordt aangeduid als 'volkoren meergranenbrood'.

Trefwoorden:
Bron(nen):