Kun je ook van wijn een bierbuik krijgen?

De wijnbuik bestaat

Vele handen houden wijnglazen met rode wijn vast. Op de foto staat de tekst 'goede vraag'
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: van te veel bier kun je een bierbuik krijgen, maar hoe zit dat met wijn?

Bierbuik niet per se door bier

Een uitpuilende buik ter hoogte van de maag, dat is de definitie van de bierbuik. Dat buikje hoeft echter niet door bier te zijn ontstaan. De alcohol en suiker in het bier kunnen ervoor zorgen dat je buik groeit, maar dat kan ook komen door alcohol, suikers en vetten uit andere voedingsmiddelen en dranken — dus ook uit wijn.

Een glas wijn bevat misschien minder calorieën dan een glas bier, maar alcohol blijft een dikmaker. Wanneer je af en toe een glaasje drinkt, zul je er niet veel van merken. Wie echter regelmatig en veel drinkt, kan daardoor aankomen.

Vaker bij mannen dan bij vrouwen

Afhankelijk van de leeftijd, sekse, hormonen en andere (erfelijke) factoren kan vet op verschillende plekken in het lichaam worden opgeslagen. Waar mannen vaak vetten opslaan op de buik, komen vrouwen vooral aan op de heupen, dijen, bovenarmen en op de buik. Hierdoor komen bierbuiken vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Heeft u ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Libelle.be