Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Mag je nog eten na acht uur 's avonds?

Word je dik van laat eten?

Alles wat je eet na acht uur 's avonds, wordt regelrecht omgezet in vet. Dat is wat ons over het algemeen verteld wordt. Maar gaat iedere snack voor de tv direct naar je heupen? Oftewel: is 's avonds eten echt zo slecht?

Vroeg of laat krijgt iedereen het te horen: "na acht uur 's avonds moet je niets meer eten; want dat wordt direct omgezet in vet". Je lichaam zou 's avonds in de spaarstand gaan, waardoor je voedsel niet meer verbrandt. Maar is dat wel zo? Word je dik van eten na acht uur?

Nee, de tijd waarop je eet heeft helemaal niets met je gewicht te maken. In Spanje en andere mediterrane landen zou men kilo's zwaarder zijn, wanneer er enige waarheid in dit verhaal zou schuilen. Daar schuiven ze immers vóór acht uur niet aan tafel. Je wordt alleen dikker wanneer je meer calorieën eet dan je nodig hebt.

Snelle trek

Het gevaar van laat eten is dat je de tijd tussen de lunch en het avondeten gaat vullen met calorierijke snacks. Het is immers verleidelijk een handje chips of nootjes te nemen om de trek te stillen. En dat zijn nu net de extra's die aanzetten. En je eet er waarschijnlijk bij het avondeten geen hap minder om. Het is dus verstandiger om snelle trek te stillen met wat tomaatjes of een stuk komkommer.

Snacken voor de tv

Ook wanneer je wel op een normale tijd gegeten hebt, kan na achten de honger toeslaan. Niets mis mee, ware het niet dat we dan over het algemeen grijpen naar een zak chips die tijdens de film leeggegeten wordt. Vaak gaat dit gepaard met alcohol, wat alleen maar lege calorieën bevat. Je wordt dus niet dik van het eten na acht uur, maar van wát je eet na acht uur.

Stofwisseling

Met fruit of een schaaltje yoghurt 's avonds is niets mis. Sterker nog: je stofwisseling werkt beter wanneer je om de paar uur iets eet. Zorg er alleen voor dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat je niet gedachteloos ongezonde dingen als koek, chocolade, chips en toastjes met brie naar binnen propt.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Satif (niet gecontroleerd) op di, 03/28/2017 - 19:56

Noten zijn juist gezond. Noten bevatten de gezonde vetten. Net zoals avocado.
De regel is simpelweg minder calorieën dan je nodig hebt (verbrand) eten. Bewegen (minimaal 30 min per dag) en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

Door Leny (niet gecontroleerd) op do, 01/05/2017 - 22:53

Ik eet graag fruit 's avonds en nootjes.
Nu bevatten de laatste wel calorieën maar omdat ik zonder zout meestal amandelen, pinda's of cashewnoten eet is dat weer goed voor mijn cholesterol.
Als ik om zes uur gegeten heb, lust ik wel wat.
Ben overigens niet dik en sport regelmatig

Door Bea (niet gecontroleerd) op do, 01/05/2017 - 09:34

Pffff wat laat. Ik eet altijd om 6uur.

Door Werner (niet gecontroleerd) op di, 11/15/2016 - 21:02

Beste,

Er bestaat een gezegde, s'morgen eten al een koning,s'middags als een keizer en s'avonds als een bedelaar.....ik volg deze trend nu enkele maanden en heb een veel betere nachtrust en voel me niet opgeblazen als ik in bed stap...ook tijdig gaan slapen helpt......niet om 24u.......ik wissel tussen 21 en 22u

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 06/22/2016 - 23:54

Het lijkt me juist onnatuurlijk om direct bij het opstaan te ontbijten. In vroeger tijden gingen mensen eerst op jacht of ze verzamelden eten voordat ze gingen eten. Heb zelf een eetstoornis gehad en het ligt voor mij nog gevoelig. 's Avonds eet ik juist het meest, dan heeft het eten de rust om te verteren. Het schijnt ook beter te zijn om twee slaapmomenten per 24 uur te hebben en zelf zou ik het denk ik makkelijker vinden om overdag te eten als ik daarna even een tukkie kon doen, ook weer zodat het eten de rust heeft om te verteren. Nu eet ik overdag vaak weinig omdat het anders algauw in de weg zit. Vind het trouwens ook onnatuurlijk om ná het eten boodschappen te doen. vind het logischer om eten in te slaan om het vervolgens op te eten. maar ja, doen tegenwoordig zoveel tegennatuurlijks.

Door Ridwan (niet gecontroleerd) op zo, 05/29/2016 - 18:30

Het is een mythe dat eten na 20 uur niet gezond is. Voorwaarde is wel een fatsoenlijke lunch (dus meer dan een broodje kaas), waardoor je niet tussentijds gaat snacken.

Door christien (niet gecontroleerd) op do, 05/26/2016 - 15:48

De Fransen en Portugezen eten altijd na 20.00 uur, ik ook vaak en heb geen vet op mijn heupen