dinsdag, 11 mei 2021

Meer eten om goede indruk te maken

NIJMEGEN - Onze tafelgenoten hebben een subtiele invloed op onze eetgewoonten. Hierdoor kunnen we ons nog wel eens overeten. Zeker als we een goede indruk willen maken.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens hun onderzoek lieten ze 70 paar vrouwen samen eten in een restaurantsetting. De vrouwen namen ongeveer op hetzelfde moment een hap en spiegelden elkaars eetgedrag. Ook waren ze geneigd om meer te eten, dan wanneer ze in hun eentje een maaltijd nuttigden.

Spiegelen
Het spiegelen kwam aan het begin van de maaltijd ongeveer drie keer zo veel voor als aan het einde. Volgens de onderzoekers wijst dit er op dat de vrouwen, die elkaar niet kenden, aan het begin probeerden een goede indruk op elkaar te maken. Dit doen zij door hun eigen eetgedrag bij te stellen, zowel naar boven als naar beneden.

Gezonde keuzes
"Dit onderzoek laat zien hoe groot de sociale invloed is op het eetgedrag. Mensen moeten zich hier bewust van worden", vertelt hoofdonderzoeker Roel Hermans. "Zo lang mensen dit niet erkennen blijft het heel moeilijk om gezonde keuzes te maken. Zeker in situaties waarin mensen worden blootgesteld aan het eetgedrag van anderen."

Hoewel Hermans en zijn collega's niet met zekerheid kunnen zeggen dat de deelnemers hun eetpartner spiegelden om haar voor zich te winnen, is dit wel in lijn met eerder onderzoek. Een eerder onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat mensen die maar weinig eten, minder 'leuk' gevonden worden door hun eetpartner. Een andere studie toonde ook al dat sommige mensen eten om een goede indruk op een ander te maken.

Trefwoorden:
Bron(nen):