donderdag, 22 april 2021

Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik

Ruim de helft van de jeugd vindt zichzelf te dik. Dit terwijl in werkelijkheid maar zo’n 15 procent overgewicht heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 2700 jongeren.

De helft van de jongens (47 procent) vindt dat er wel wat kilootjes af mogen, maar het zijn vaker meiden (65 procent) die zichzelf te zwaar vinden. Gemiddeld geven jongeren hun lichaam een 6,7. Ruim de helft van de meiden en bijna een kwart van de jongens zegt onzeker te worden van het schoonheidsideaal in de media.

Bikinistress én zwembroekstress
Zomerse dagen leveren veel jongeren dan ook stress op: 41 procent van de meiden en 17 procent van de jongens schaamt zich in zwemkleding. En op een naaktstrand zullen we hen niet snel vinden: tweederde (65 procentt) vindt het moeilijk om zich bloot te geven bij onbekenden.

Ook bij bekenden doen zij dit niet zonder blikken of blozen. De meerderheid (56 procent) vindt het lastig om naakt te zijn onder leeftijdsgenoten (bv. onder de douche op de sportclub), en van de meiden vindt zelfs 37 procent het moeilijk om bij hun eigen vriendje uit de kleren te gaan.

Ontharen, sporten, diëten
Jongeren treffen de nodige voorbereidingen om hun lichaam 'summerproof' te krijgen. Zo slaan ze massaal aan het ontharen: niet alleen meiden, ook een kwart van de jongens (22 procent) verwijdert lichaamshaar.

Daarnaast gaat 38 procent van de jongeren meer sporten en volgt 12 procent een dieet. Vooral vrouwelijke ondervraagden zijn bezig met hun voedingspatroon. Bijna de helft van de meiden is zich vaak bewust van het aantal calorieën en voelt zich schuldig als zij iets ongezonds eten. Eén op de zeven is zelfs zo veel bezig met eten dat het haar leven beheerst.