donderdag, 22 april 2021

Multitasken leidt tot meer eten

Kijk je graag TV onder het eten? Grote kans dat je dan meer én zoeter of zouter eet dan wanneer je zonder enige afleiding eet. Dat blijkt uit onderzoek van Lotte van Dillen van de Universiteit Leiden en Reine van der Wal van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers lieten proefpersonen een reeks getallen of letters onthouden, terwijl zij ondertussen zoute crackers, zoete limonade of zure citroensap nuttigden. Zowel de te onthouden lengte van de letter- en getallenreeks, als het gehalte zoet, zuur of zout in het eten en drinken varieerde telkens. Direct na het proeven moesten de proefpersonen de onthouden getallen- of letterreeks opschrijven en aangeven hoe sterk ze het eten of drinken vonden smaken.

​Minder smaak
Hoe meer getallen de proefpersonen moesten onthouden, hoe minder smaak de proefpersonen het voedsel en de drank vonden hebben. Dit terwijl de proefpersonen bij de lastige taak hun limonade juist onbewust zoeter maakten en meer zoute crackers aten dan bij de makkelijke taak.

Compensatie
"Door de focus op een andere activiteit, is er minder cognitieve capaciteit over om aandacht te schenken aan wat je proeft", geeft Van Dillen als verklaring. "Doordat je minder goed proeft, ga je vervolgens compenseren door meer zout of zoet aan je eten toe te voegen, of door simpelweg meer te eten."

​Overeten
Beperkte aandacht voor eten resulteert op die manier dus in een ongezond eet- en drankpatroon en vergroot de kans op overeten. Die beperkte aandacht treed op als je televisie kijkt terwijl je eet, maar bijvoorbeeld ook als je ondertussen de krant leest of een gesprek voert. Om een gezonde levensstijl aan te houden, raadt Van Dillen aan om volledig aandacht te hebben voor wat je eet.

Het artikel over de onderzoeksresultaten is gepubliceerd in Psychological Science.

Bron(nen):